ReTuna Återbruksgalleria – klimatsmart konsumtion

Ditt skräp är någon annans skatt – med det tankesättet kan vi också rädda vår planet. I dagens invanda mönster, med en allt snabbare accelererande konsumtion av nytillverkade varor, behöver vi stanna upp och tänka nytt. Det är precis vad Eskilstuna kommun med Eskilstuna Energi & Miljö i spetsen gjorde. Resultatet är ett helt unikt koncept – ReTuna Återbruksgalleria.

Tänk dig en galleria innehållande olika typer av affärer, exempelvis en möbelaffär, blomsteraffär, cykelhandlare och en lunchrestaurang. Inte så ovanligt, men tänk om varorna är föremål som kasserats och därefter renoverats. Så fungerar ReTuna Återbruksgalleria.

-Allt utgår från en kretsloppspark där återvinningscentralen är sammanflätad med den kommersiella verksamheten och de som kan ha användning av föremålen, förklarar Anna Bergström som är centrumledare på ReTuna Återbruksgalleria.

Nytänk kring kasserade udda föremål skapar nya kreativa användningsområden. Foto: ReTuna Återbruksgalleria

Anna Bergström trivs som centrumledare på ReTuna Återbruksgalleria där hon får jobba med både kommersiell handel och miljöfrågor. Foto: ReTuna Återbruksgalleria

Till ReTuna Återvinningscentral i Eskilstuna åker man för att slänga sitt skräp, grovavfall, metallskrot, elektronik, allt man inte längre vill ha. Skillnaden, från en vanlig återvinningsstation, är att här även finns en uppsamlingsplats för sådana saker som på olika vis skulle kunna återbrukas. Här tas föremålen omhand och slussas vidare in till ReTuna Återbruksgalleria som ligger i en annan byggnad i samma område. De inlämnade sakerna från återvinningscentralen fördelas, utefter lämplighet, mellan gallerians nio större butiker och tre pop-up butiker. Varje butik har en egen verkstad där det ständigt pågår arbete med att rengöra och på olika sätt renovera föremålen innan de ställs fram för försäljning.

-Vår grundtanke med ReTuna är väldigt enkel – vi ska rädda jorden. För att göra det måste vi minska avfallet, säger Anna Bergström och vidareutvecklar:

-Ensam kan man inte rädda jorden, vårt mål är att bli en arena för externa aktörer. Vi är värden och har platsen och står för hållbarhet. Andra som vill bli sammankopplade med oss är välkomna.

Växtbutiken Ecoflor säljer miljömärkta och hållbart odlade växter och buketter. Affären har även ett ständigt flöde av upcyclade trädgårdsmöbler, blomsterlådor, krukor och andra dekorationer. Foto: ReTuna Återbruksgalleria.

Anna har tidigare erfarenhet av att driva köpcentrum, men kände att den världen blev allt ytligare och till slut handlade allt mest om siffror. I den nya rollen som centrumledare på ReTuna Återbruksgalleria får hon blomma fritt genom att arbeta med det kommersiella och samtidigt göra en insats för miljön. Det har varit viktigt att bygga ReTuna som ett köpcentrum innehållande trevliga moderna lokaler med bra styling för att tydliggöra att det inte handlar om någon loppisverksamhet.

-Vi driver kommersiell handel och har marknadsmässiga hyror. Butiksägarna är egna företagare som sätter sina egna priser, bland annat utifrån hur mycket arbete som lagts ner på föremålen.

Det kan tyckas som en vågad idé att tjäna pengar på skänkta föremål och detta var något som även for genom Annas tankar innan öppnandet 2015.

-Vi funderade självklart över om folk skulle känna sig provocerande av att andra tjänar pengar på de föremål de lämnat in, men vi försöker uppmana alla att själva sälja föremål, just för att vi ska rädda jorden. Orkar de inte sätta in annonser och ta emot potentiella spekulanter i hemmet, så är de välkomna att lämna föremålen till oss, förklarar Anna.

Tillströmningen av föremål blev istället mer än de kunde föreställa sig och nästan mer än de mäktade med att ta hand om. Utmaningen blir nu att göra återbruk till normen.

-Tyvärr är marknadens priser på nytillverkade föremål orimligt pressade. Kunderna lockas av att köpa en ny cykel från Kina för 1000 kr istället för en begagnad. På ReTuna jobbar vi på olika sätt med att öka förståelsen för återbruk, säger Anna.

I byggnaden hålls olika event, alla med syftet att höja kunskapsnivån kring miljöpåverkan. Det handlar exempelvis om allt från leksaksbytardagar och workshop till föreläsningar och biokvällar. På förra biokvällen visades dokumentären ”Inte bara honung” som berör den globala bi-döden och på plats fanns biodlarföreningen för vidare diskussioner. Filmkvällarna sker i samarbete med Film i Sörmland. Att skapa fungerande samarbeten är grundläggande för arbetet, för ensam är inte alltid stark, har Anna kommit fram till under sin tid på ReTuna. Att ha många aktörer som jobbar mot samma mål är ett vinnande koncept. Som hyresgäst på ReTuna Återbruksgalleria finns också Eskilstuna Folkhögskola och den ettåriga utbildningen ”Recycle Design – Återbruk”. Det passar väl in i idén om att ReTuna ska bli ett centrum för lärande om återvinning och återbruk.

Återbruk är framtiden. Foto: ReTuna Återbruksgalleria

ReTuna Återbruksgalleria har en skön mix av kunder – från den medvetna miljöintresserade till den nyfikna som vanligtvis inte handlar second hand, och även kunden med lite sämre ekonomi som här har en chans att få tag i samma saker fast lite billigare. Foto: ReTuna Återbruksgalleria

Redan efter två år har de lyckats nå ut med sitt budskap. Efter att kommunstrategen skickat en text om ReTuna Återbruksgalleria till en brittisk bloggare blev det ett massivt internationellt genomslag.

-Över en natt fick vi ett enormt gensvar och en bekräftelse på att intresset att bevara moder jord var stort. Vi visste att vi var först i Sverige med vårt koncept, men har förstått att vi förmodligen även är först i världen, säger Anna stolt.

Framför allt har intresset från Frankrike, Australien och Japan varit märkbart stort.

-Om en stund har jag ett möte med en japansk reporter som rest ända hit för att lära sig mer om vår verksamhet, säger Anna som frikostigt delar med sig av information kring konceptet och framgången. Hon svarar gärna på frågor från alla som är intresserade av att starta något liknande.

-Människor behöver inte uppfinna hjulet igen, vi behöver fler ReTuna! På så vis kan vi göra skillnad för miljön, påpekar Anna och tillägger:

-Vi säger inte att vi är bäst på återbruk eller miljöfrågor, vi säger bara att vi är coola!

Jag håller absolut med henne, att värna om moder jord och våga förändra normen är definitivt coolt!

Den trendiga och KRAV-certifierade lunchserveringen Café Returama erbjuder ekologisk och klimatsmart lunch eller fika. Foto: ReTuna Återbruksgalleria.

ReTuna Återbruksgalleria öppnade 2015, Folkestaleden 5, Eskilstuna.

Här finns butikerna: ReBuyke, ReTuna Design, Små Busar, re:Compute-IT, ReTuna Kök & Hem, Stockholms stadsmission, Viicargo Bud och transport, AMA Outlet, re:DONE Design, Sörmlands museum, Rebox.

Öppettider: Mån-Fre 10-19, Lör-Sön 10-15.

Kontakt: Anna Bergström, centrumledare, tel 070-089 38 93, e-post anna.bergstrom@eem.se

Hemsida: www.retuna.se

2 Comments
    1. Ja, tänk vad fint om det fanns runt om i hela landet. Vi hoppas Retuna kan inspirera många fler kommuner att öppna återbruksgallerior!

Leave a Reply

Your email address will not be published.