Tisdag morgon

Det finns en viss tillfredställelse i att sätta sig vid matsalsbordet med en kopp rykande hett kaffe. Se sig om här hemma och titta på allt vi skapat tillsammans från idé till verklighet. Oj då! Nu blev säkert någon lite provocerad men lugn, jag vet att det inte riktigt passar sig att skryta eller vara stolt över vad man åstadkommit själv. Men jag säger det inte till någon…

För mig och min fru Tess gör det inte så mycket om allt vi bygger inte är perfekt. Det är inte vi som bor här hemma heller. Jag tycker dessutom att det ger vårt hem en själ på något vis. Kantstött och repigt behöver inte betyda fult och slarvigt. Det kan också betyda lekfullt och charmigt. Annorlunda.

Att skapa något åt sig själv behöver inte vara så allvarligt. Inte heller speciellt dyrt. Det finns oändliga möjligheter om man bara vågar tänka utanför ramarna, lyfta blicken och ta vara på sådant som redan finns. Jag vill känna lekfullheten och gränslösheten jag kände som barn. Då var ingenting omöjligt. Ena dagen kunde man få för sig att man ville bygga en koja. Nästa dag väcktes en idé att para ihop två cyklar så att de blev en “bil”.  Det var inte så noga hur kojan eller cykel-bilen såg ut när den var klar. Det roliga låg i projektet att bygga.

Idéerna som for omkring i huvudet när klockan var läggdags och lampan släkts skapade de mest fantastiska skapelser man kunde tänka sig. Så såg de verkligen inte ut när de vandrat från fantasin via händerna och ut i verkligheten. Men det gjorde inget. Jag var nöjd. Kompisarna var nöjda. Vi hade byggt något vi kunde använda och det kunde ingen ta ifrån oss. Skit samma om det droppade in lite här och var i kojan när det regnade. Eller att cykeln-bilen inte hade varken vindruta eller tak som först tänkt men den funkade, den var vår, och vi hade gjort den själva. Det var det viktiga. I leken låg glädjen.

Jag har fått äran att skriva denna blogg åt Dagg. Jag kommer ge tips på hur man kan återbruka gamla grejer eller skapa egna helt nya utifrån material som inte kostar en förmögenhet. I slutet på varje inlägg ska jag försöka ge ett enkelt tips på en inredningsdetalj som alla kan göra oavsett förkunskaper. Om våra projekt kan så något litet frö hos dig som läser skulle jag bli så himla glad.

Låt mig klargöra en sak. Jag är inte snål. Eller jo kanske lite. Lite snål är jag nog. Om vi behöver något till hemmet kommer Snål-Verner fram och säger:

-Det blir nog dyrt. Sedan kommer nästa tanke:

-Vi kanske kan göra det själva?

Precis så blev det med matsalsbordet vi har här hemma. Vi skulle snart flytta in i Björkengrens gamla affär på Bobergs Udde i Falkenberg. Renoveringen hade blivit mycket dyrare än vi hade tänkt och till råga på allt behövde vi lite nya möbler. Jag känner än idag hur paniken kom krypande när vi gick från den ena möbelaffären till den andra på jakt efter ett större matsalsbord. (Vi är sex personer i familjen). Ett bord kan tydligen kosta hur mycket som helst! Jag och Tess hade verkligen inte hur mycket pengar som helst.

När vi gick där och tittade på prislappar och design började vi leka med tanken att göra ett eget bord. Jag är svetsare, hur svårt kan det egentligen vara att slänga ihop fyra bordsben? Om vi gör det i stål kan jag säkert få materialet till ett bra pris på jobbet.

Skulle vi inte bli nöjda har vi i alla fall något att sitta vid under tiden vi sparar till ett nytt. Tänkte vi.

Google

Vi började bildgoogla. (Numera använder jag mig mest av appen pintrest för att hitta inspiration) Vi kollade på bord efter bord. Olika design hit och dit. Vårt mål var att det skulle vara relativt lätt att göra samtidigt som det skulle vara stilrent.

Eftersom jag är svetsare ville jag ha med stål på något vis. Det är det jag kan bäst och känner att jag har lättast att arbeta med.

Jag och Tess har tur. Vi gillar samma inredningsstil, vi älskar den industriella, råa, skitiga och opolerade stilen på prylar. Vi kom fram till att vi vill ha ben i svart rått stål och en stor bordsskiva i trä. Gärna med stål även i den.

Under tiden vi bollade idéer fram och tillbaka pågick bygget för fullt. Kaminen hade kommit på plats. Det betydde att vi skulle behöva ved. Tess har en bekant inte långt härifrån som säljer. När vi var hos honom för att beställa veden såg vi att han hade breda plank liggande. Det var ett gammalt ladugolv fick vi veta. Om vi ville kunde vi få köpa några. Gärna! För ett par hundralappar köpte vi plank så det räckte till både bord och hyllor till köket. Vi hade bestämt oss för att skippa överskåp och satsa på hyllor.

Nu hade vi snart en bordsskiva. Vi åkte hem och pratade med snickarna. De kunde hjälpa oss att limma ihop planken och kapa till en bordsskiva med de mått vi ville ha.

Det tog någon vecka att få skivan färdig och undertiden hade vi nu kommit fram till hur bordet skulle se ut. Vi ville ha stålband runt skivan för att få med stålet även på ovansidan av bordet. Dessutom skulle banden hindra plankorna från att gå i sär om limmet släpper någonstans.

Breda grova plattjärn skulle vi använda till bordsben. Det kunde jag köpa billigt på jobbet.

Det tog ett par kvällar att bygga vårt matsalsbord.

Jag svetsade bordsbenen och monterade. Tess målade och lackade bordskivan med grå bets och matt bordslack från Berandersfärg i Falkenberg. Samma bets och lack använde hon även till hyllorna i köket. Så här blev resultatet, för 2500-3000kr allt som allt, fick vi både matsalsbord och hyllor i stället för att lägga ca 14 000kr på endast ett bord.

Så här i efterhand kan man nog säga att matsalsbordet blev startskottet på en personlig inredningsstil som kommit att bli vår egen. Bordet gjorde att vi senare vågat oss på att bygga allt möjligt från hallmöbler till skjutpartier, fåtöljer och lampor. Vi har till och med ett abstrakt älghuvud i stål hängande på en av väggarna. Det som också är roligt för en småsnål gubbe som jag, är att vi gör det för bara några hundralappar åt gången. Vår stil passar säker inte alla men den passar oss och det är det viktiga.

Vi har nu kommit till slutet på mitt första inlägg här på DAGG. Jag hade gärna fortsatt ett tag till men vi spar resten till nästa gång. Det har varit så roligt att få skriva till er och jag hoppas att ni kommer tillbaka och läser nästa månads inlägg.

Kram Kristoffer.

Månadens “husmorstips”

Anslagstavla av armeringsnät.

Även om du inte har materialet liggande kostar det inte mer än runt 150kr att skapa en rolig och unik anslagstavla!

  • Armeringsnät, 59.95kr
  • Krokar, 20pack, 20.95kr (Du behöver 3st)
  • Klarlack på sprayburk, 49kr
  • Klädnypor, 50pack, 20kr

Priserna kan variera beroende på var man handlar, mina är baserade på butiker i Falkenberg.

För att klippa till armeringsnätet i det mått som ni vill ha behöver ni antingen en vinkelslip eller en bultsax. För den som inte är van vid vinkelslip rekommenderar jag bultsax.

Försök hitta en matta som inte är allt för rostig. Man kan med fördel borsta nätet med en stålborste innan man lackar.

Lacka båda sidor av armeringsnätet för att slippa rost på väggen bakom.


 

Grimberg Welded design på: facebook   instagram @grimbergweldeddesign

 

2 Comments
  1. Härligt Kristoffer!
    Kul att du delar med dig av dina härliga kreativa alster.
    Tror att många finner glädje i din blogg.
    Kör så det ryker!

  2. Kul och inspirerande. Har fått äran att se det mesta “live”, så välgjort och så fräckt. Lycka till med dina blogginlägg i detta härliga MagasinDagg.
    Kram Cissi

Leave a Reply

Your email address will not be published.