“You know, we used to have dreads down to our asses when we moved in here at the farm. It took some time to become accepted in the valley, but when the neighbors saw that we were working really hard a mutual respect developed.”
Osprey Hill Farm. En liten enkel men också komplicerad gård på denna jord, belägen i en lummig, lugn dal strax söder om gränsen mellan Canada och USA. Vi har hunnit arbeta våra första tre dagar på gården och det känns som om vi landat på ännu en lärorik plats. Här är det fullt fokus på att balansera ekologi och ekonomi. Viljan att göra något som känns vettigt för jorden och för den egna familjen, att skapa en plats som är bra på många nivåer, är stark. Jag gillar att vi har landat i en realismens värld, där både framgångar och misslyckanden diskuteras öppet och där ägarna och de anställda försöker att utveckla verksamheten år för år istället för att låta den stagnera.
Osprey Hill Farm är ett familjejordbruk med ett antal personer anställda på hel- och deltid. De producerar grönsaker, bär och frukt, göder upp slaktkycklingar på bete och säljer ägg från värphöns. De driver även en separat slaktanläggning för fjäderfä där de också slaktar åt andra jordbruk. Gården levererar framför allt sina varor till en “Food Hub”, en nod som samlar upp och säljer vidare mat från en mängd mindre jordbruk, samt till sina CSA-medlemmar. CSA står för Consumer Supported Agriculture, i Sverige oftast kallat Andelsjordbruk. Här erbjuds andelsägarna att köpa in sig på leveranser under 3×8 veckor per säsong.
Geoff, Anna och deras tre barn flyttade hit för 13 år sedan. De vuxna hade huvudena fulla av idéer om permakultur och småskaligt jordbruk. De planterade en skogsträdgård och anlade en köksträdgård, sålde varor på Bondens Marknad och lärde sig sakta men säkert vad det innebar att vara en småskalig bonde i dessa trakter. Det var inte lätt… De insåg att inkomsterna från gården var alldeles för låga för att kunna försörja familjen om de inte var mer pragmatiska i sitt tillvägagångssätt. De skalade upp sina grönsaksodlingar till stora kvarter med långa rader av bönor, kål, gurkor, morötter, fänkål, mangold mm. Byggde tunnelväxthus och satte mer värmekrävande plantor där, tomater, basilika och aubergine. Började sälja ägg i större skala. Steg för steg klev de vidare i sin vision mot ett bärkraftigt jordbruk som var funktionellt för ekosystemen såväl som för familjen.
När Tim och jag kliver in på gårdsplanen har det som sagt gått 13 år sedan de första plantorna sattes. Människorna vi möter ser glada ut. De har solbrända ansikten och arbetarnävar. De vet vad de har att göra, de vet att de inte kommer hinna allt, men de prioriterar och omprioriterar dag för dag. När naturen är din riktiga arbetsgivare så följer du vädret och säsongen, och varje år bjuder på nya utmaningar. Det är väldigt roligt att få höra lite om historien kring hur gården utvecklats till vad den är idag, samtidigt som vi kliver ner till grönsaksbäddarna och börjar skörda fem sorters squash och två sorters bönor.
Om vi får betalt för våra arbetstimmar? Nja, det är ett byte som pågår när man wwoofar. Vi får boende, vilket är tillsammans med andra wwoofare i en gammal kyrka i den närbelägna byn, och vi får all mat vi behöver. Gårdagens middag blev en riktig brakmåltid med ugnsstekt potatis, lök och hel kyckling kryddat med salvia, timjan och vitlök, färska ugnsbakade majskolvar, sallad med grönkål, broccolini, söt paprika, pepprig paprika, romanosallad, syrliga äpplen, gul zucchini och slanggurka. Det mesta från denna gård, en del från en gård som en av de anställda besökt under dagen. Våra nya vänner säger glatt att de är så jädra glada för att få jobba med att odla mat. Det är det bästa som hänt dem!
“We loooove farm fresh!”