Rädda det som räddas kan!

Ett mantra som har följt oss från dag 1 och som vi jobbar vidare med i både med och motvind. Ibland måste man släppa saker som är bortom räddning, även om det kan vara svårt. Men för det mesta så går det faktiskt att rädda, även om det vid första anblick kan se rätt så risigt ut.

Mejeriet har fått ett rejält lyft med det nya taket och vi försöker nu arbeta vidare för att se till att resten av huset också tål väder och vind. Det finns lite sprickor och skavanker i tegelfasaden. I anslutning mellan det nya taket och den befintliga tegelfasaden har det lossnat en del sten vid renoveringen som skall sättas tillbaka. Än så länge har vi inte lyckats få tag i en murare som har tid att hjälpa oss med det, så vi låter de temporära brädorna mellan taktassarna sitta kvar som skydd.

 
Den del av fasaden som vi har påbörjat renovera är träfönsterna. De befintliga träfönsterna är i väldigt varierande skicka. De fönster som tidigare ägare har använt har underhållits sporadiskt, men de flesta av dem har inte sett en färgpensel på många år. Då vi inser våra begränsningar vad det gäller både tid och erfarenhet av fönsterrenovering så har vi tagit hjälp av en lokal finsnickare. Då det var svårt att uppskatta en kostnad för renoveringen av fönsterna har vi tillsammans med snickaren kommit överens om att test-göra ett fönster först för att få en uppfattning om tidsåtgången och kostnaden för renoveringen. Vi får även möjlighet att diskutera detaljer som fönsterglas, fönsterhakar, bleck och liknande så att detta fönster kan vara mallen för resterande fönster.

 
De flesta av fönsterna har renoverats tidigare och delar har bytts ut under de ca 130 år som de har suttit i huset. Därav finns det flera olika versioner av spröjs och fönsterbågar på huset. Vår plan är nu att de renoverade fönsterna skall få samma nätta spröjs som de hade från början.

 
På det första test-fönstret så har en glasmästare varit inblandad i själva glasningen. Vi har fått en manual från Kulturmiljö Halland hur vi skall renovera våra fönster. Där står det bland annat vilka naturliga behandlingar som de rekommenderar för fönsterna. Grunden är generellt linolja, i både färg, kitt och olja. Linoljan är naturlig och skyddar träet.  Men vi har även passat på att gå en kurs i fönsterrenovering genom hembygdsföreningen i Halland. Där fick vi testa på att skära ut glas, kitta fönstret och se alla steg i en fönsterrenovering.

 
Vi insåg dock att man inte blir expert över en dag utan det kommer att krävas övning! Men målsättningen är att vi skall kitta och glasa några av de fönster som vi renoverar själva.

Bara för att en del av fönstret är dåligt så betyder det inte att hela fönstret måste bytas. Har man bara en skicklig finsnickare så går det att byta ut de delar som är trasiga och spara det som fortfarande är friskt.

 

 

 
Mycket av husets själ sitter i dess fönster och det finns en viss magi i det ljus som skiner in genom ett munblåst glas. En del av fönsterrutorna är antingen trasiga eller har blivit bytta sedan tidigare. Det har varit mycket (och är fortfarande) diskussioner kring vilket typ av glas som vi skall sätta in i de som är trasiga eller som har bytts till planglas.

Är det endast munblåst glas som skall sättas tillbaka? Äldre valsat glas eller nytt valsat glas (även kallat kulturglas)? Är det ens ett alternativ att ha modernt planglas? Det vi har fått till oss från Kulturmiljö Halland är att de anser att ett minimum är kulturglas, helst hade man velat ha munblåstglas men det är svårt att få tag på. Nyproducerat munblåst glas är så fruktansvärt dyrt att det inte ens är ett alternativ om vi inte ska bränna hela budgeten bara på fönstren. Så där står vi nu, letar glas för att försöka återskapa det magiska ljuset!

Funderar du själv på att ta dig an dina gamla fönster men inte riktigt vet hur så finns det mycket litteratur att läsa kring hur du bäst tar hand om dina fönster, ett bra exempel och som är ganska lätt att få tag på är Gamla fönster av Alf och Eva Stenbacka. Den är väldigt matnyttig och går igenom allt du behöver veta steg för steg. Sen finns det ju så klart andra böcker och hemsidor också som diskuterar detta. De går ganska snabbt att hitta vid en snabb googling.

Sen finns det även ett flertal både yrkesverksamma och hobbyverksamma fönsterrenoverare som man kan fråga om hjälp eller råd. Sen funkar det alltid att fråga i din lokala byggnadsvårdsbutik.

Eller varför inte gå en kurs hos din lokala hembygdsförening! Både kul och lärorikt.

 

Följ oss på Instagram: @svenstorpsmejeri

1 Comment
  1. Så sant. Fönsterna är husets själ. Lycka till med ert fönsterprojekt. Ni kommer vara så nöjda, när det är klart. Kitta är lätt och kul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.