Löparglädje med naturlig löpning

Löpning, som borde vara en av de mest naturliga sakerna i världen och som vi som barn gjorde utan att ens reflektera över det, är något vi i vuxen ålder ofta undviker och tror att vi inte längre klarar av. Sandra Svensson är rörelsecoach med passion för hållbar löpning. Hon har tidigare delat med sig av hälsosamma recept i Dagg, men framför allt brinner hon för att hjälpa människor hitta sin löparglädje. Här berättar Sandra vad som krävs för att utöva löpning på ett hållbart sätt.

En glad rörelsecoach vid havet
Sandra Svensson är massör, hälsoinspiratör och rörelsecoach och hjälper människor hitta tillbaka till den löparglädje vi kände som barn. Foto: Amanda Svensson.

En brinnande passion för hållbar löpning.

Jag har en brinnande passion för hållbar löpning. Men för att vara helt ärlig, så är det ett smått mirakel att jag ens sätter löpning och passion i samma mening. Jag har nämligen avskytt att springa under större delen av mitt liv. Fullkomligt avskytt det. Jag kunde i min vildaste fantasi aldrig förstå varför någon skulle utsätta sig för det frivilligt. Jag tänkte att “det måste väl ändå vara definitionen på dårskap?” Vem gör ens det?

Men mycket har hänt i mitt liv de senaste åren och jag har helt och hållet förändrat mitt förhållande till löpning. Jag har gått från att avsky det till att känna total löparglädje.

Rörelsecoach Sandra Svensson springer på stranden.
Fem knep till ett mer hållbart löpsteg kan förändra hela din inställning till löpning. Foto: Amanda Svensson.

Den stora nyckeln till min transformation är att jag har lärt mig hållbar löpning. Men, vad innebär egentligen ett hållbart löpsteg?

1. Att använda ett naturligt löpsteg

Ett naturligt löpsteg är lätt, härligt och helt underbart. Det är något som många av oss upplever när vi är barn. Den där fantastiska glädjen av att springa och röra på sig. Kommer du ihåg det? Men ju äldre vi blir desto mer börjar det handla om prestation. Vi ska vara duktiga och börjar då att använda kroppen på ett annat sätt. Vi lägger mer krav på den och pushar den att hela tiden bli snabbare och starkare. Men här är det lätt att tappa glädjen och kontakten med kroppen. Kraven kommer från huvudet och det är här allt vårt fokus ligger. Vi springer mer med huvudet än med kroppen. Löprundan går ut på att fullfölja det man tänker, oavsett hur det känns eller hur det påverkar kroppen. Det här är inte naturligt. Det här är en effekt av vårt stressade och prestationsinriktade samhälle.

 

2. Att använda kroppens design

Genom att använda kroppens design så menar jag att man använder kroppen på det sätt som den är skapad för att användas. Under årens lopp är det nämligen lätt att man helt omedvetet lägger till lite ovanor, vilket förändrar sättet man rör sig på. Vi sitter till exempel stilla alldeles för mycket och när vi gör det så blir höftböjaren inaktiv. Varje sekund i stillasittande får höftböjaren samma signal. “Du kan vila. Jag behöver inte dig.” När vi sedan reser oss upp så tror kroppen fortfarande att vi inte behöver de musklerna och de fortsätter vila. Men det är precis dessa muskler vi behöver använda när vi går och springer. När höftböjaren vilar så kompenserar vi genom att använda andra muskler i löpningen. Men det är inte meningen att de musklerna ska användas så mycket och resultatet är att de blir utslitna och löpningen känns tung och svår.

 

3. Att man lyssnar på kroppen

Är du bra på att lyssna på kroppen? Hör du kroppens signaler? Det är inte så vanligt idag att vi ger kroppen det utrymme och den respekt den förtjänar. Kroppen kommunicerar med oss varje sekund under hela livet. Den låter oss veta när vi gör något som är bra och något som är mindre bra. Men ju mer vi lever i vårt huvud desto mindre hör vi vad vår kropp säger. Jag upplever att så fort vi styrs av stress och krav så slutar vi att lyssna. Det är då vi börjar använda kroppen på ett mer onaturligt sätt och löpningen blir lätt tung och tråkig. Det krävs lite närvaro, men vi kan alla hitta glädjen och lättheten i löpningen genom att börja lyssna mer på kroppen.

 

4. Att använda ett skonsamt löpsteg

Det går att röra sig på ett sätt som är skonsamt för hela kroppen, både fysiskt och mentalt. Ju mer hållbart man springer, desto bättre mår hela kroppen. Det skapar en frihetskänsla i kroppen och huvudet får en välbehövlig paus. Jag anser att ett skonsamt löpsteg är ett lätt löpsteg och därför inte sliter på kroppen på samma sätt. Det är skonsamt för våra muskler och leder. Genom att springa skonsamt så sliter man inte heller så mycket på skorna. Har du någon gång sett på dina sulor? Har du sett hur du sliter på dina skor? Ju tyngre man rör sig, desto mer sliter man. En mer skonsam rörelse gör att du kan använda dina skor längre utan samma slitage. Tänk också på hur du påverkar naturen du rör dig i. Hur skonsam är du mot marken? Tar du för dig eller rör du dig med kärlek för din omgivning? Ett skonsamt löpsteg är lätt, snällt och fullt med respekt för naturen.

 

5. Man blir starkare och smidigare ju mer man springer

Jag är övertygad om att vi alla är skapta för att springa. Det här har jag inte alltid trott dock. Jag levde med ursäkten i 25 år att “jag är ingen löpare och jag har ingen löparkropp.” Men jag visste bara inte bättre. Nu tänker jag att det är något utav det mest naturliga som finns. Våra kroppar är skapta för att gå, krypa, klättra och springa. Saken är den att vi har tappat känslan och tänker inte längre på hur vi rör oss och hur det känns, bara att vi bör röra på oss. När vi lär oss att springa mer hållbart så kan vi dock bli starkare och smidigare ju mer vi springer. Löpningen kan alltså bygga upp kroppen lite mer i varje steg, istället för att slita ut kroppens muskler och leder. Allt beror på hur man rör sig.

 

För mer praktiska tips till hur du kan hitta ett hållbart löpsteg, titta på min video “5 knep till ett hållbart löpsteg”.

 

https://www.youtube.com/watch?v=s9Wcntml-uk&feature=youtu.be

Text: Sandra Svensson

Sandra Svensson är rörelsecoach, massör och hälsoinspiratör.

Du hittar henne på www.sandrasvensson.com

Facebook & Instagram

Sandras youtube-kanal är fulladdad med inspirerande filmer om naturlig hälsa och naturlig rörelse.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.