Flyttlasset hade dragits över många kontinenter när Beatrice, Magnus och dottern Amelie slutligen landade i den vita mejeribyggnaden i Asige. Med sig i bagaget hade de fantasiska minnen och ovärderlig kunskap om andra kulturer men även en stark längtan efter det enkla, äkta och hållbara.
Efter en rundresa i Australien väcktes drömmen om att en dag flytta dit. Den dagen kom 2007, då Beatrice och Magnus bestämde sig för Perth, en plats de tidigare inte besökt men läst gott om. Här bodde och arbetade de i två år innan Beatrice blev gravid och paret bestämde sig för att återvände till Stockholm, där dottern Amelie föddes. De nästkommande tre åren skulle inte bara innehålla småbarnsmys för familjen Adler utan även ett omtumlande cancerbesked med påföljande strålningsbehandling som lyckligtvis satte stopp för Beatrices tumör. Efter den tunga perioden resulterade längtan efter nya äventyr i en flytt till Shanghai där Magnus skulle starta upp en konsultverksamhet. Beatrice, som är utbildad lärare, tog jobb på svenska skolan och studerade även kinesiska. Amelie började en internationell förskola och lärde sig både kinesiska och engelska. Det var en skön livsstil med mycket umgänge på helgerna med andra mer eller mindre tillfälligt bosatta i den stora staden.
Men under det andra året blev den förorenade luften allt mer påtaglig och en ny app där man lätt kunde uppdatera sig på senaste luftmätningarna ökade medvetenheten. En dag var luften så dålig att barnen fick stanna hemma från skolan. Utanför fönstret fortsatte dock livet som vanligt, bland annat för fönsterputsarna som arbetade sig fram mellan skyskraporna i den tjocka smogen.
I den snabbt växande kinesiska ekonomin upplevde Beatrice den stora konsumtionen, och exporten, av massproducerade ”slit och släng”-produkter, som allt mer obehaglig.
-Vid en tågresa till Peking passerade vi över 120 mil av det kinesiska landskapet och det som slog mig var att det inte tycktes finnas någon orörd natur kvar. En insikt som ledde till att jag började fundera alltmer över vad jag kunde göra för att minska min och familjens påverkan på miljön.
Hemma i byn Asige i Halland planerade Beatrice föräldrar att flytta från det stora mejeriet där Beatrice vuxit upp och hade hittat ett mindre hus en bit där ifrån. Beatrice och Magnus fick frågan om de ville ta över.
-Det kändes helt rätt direkt när vi hörde det. Under vår tid i Stockholm hade vi tittat på hus, men inget hade känts rätt. Jag letade efter något med själ, och jag insåg att jag helt enkelt försökt hitta det hus jag växte upp i, skrattar Beatrice.
Kontrasten mellan centrala Shanghai med nästan 19 miljoner bofasta och Asige med sina ca 240 hushåll var på många sätt påtaglig.
-Vardagen innehöll färre sociala helgutflykter och mer renovering men glädjen att se Amelie blomma ut när hon fritt kunde springa och cykla på gården och tryggheten i att låta henne växa upp i renare luft var värt allt, säger Beatrice.
På plats i Asige bestämde sig Beatrice för att skola om sig till certifierad inredare. Under de senaste 10 åren hade de många flyttarna inneburit många tillfällen för Beatrice att inreda nya bostäder och prova olika stilar. I Australien köpte de mycket nytt, på bland annat IKEA. I Shanghai handlade hon hos de lokala möbelförsäljarna men i Asige kändes alternativet att konsumera nytt avlägset och numera handlar hon en stor del av sin inredning på auktion.
-Det gör vårt hem mer personligt och skapar en känsla av äkthet vilket jag tycker äldre föremål tillför, säger Beatrice.
I sitt jobb hjälper Beatrice familjer att anpassa sitt hem till den livsstil de har. Hon vill inte att familjen ska behöva byta ut sakerna efter ett år utan stilen skall hålla länge. Hon jobbar också åt mäklarfirmor med att styla bostäder inför försäljning.
-Det känns mycket mer hållbart att anlita en stylist inför en försäljning istället för att handla nytt ”piff” till varje tillfälle. Jag återbrukar och använder mig av hållbara lösningar, förklarar Beatrice.
I sitt eget hem är matsalen favoritrummet, med ljust blåtonade väggar, stora fönster och en stor vit kakelung.
-Matsalen är sambandscentralen i vårt hem, det är här allt händer. Här pysslas, diskuteras, njuts av solnedgången över åkrarna och här hamnar jag även när jag jobbar, trots att jag har ett stort kontor på nedervåningen, skrattar Beatrice.
Sakta men säkert har det gjort om det gamla mejeriet till sitt eget, genom att måla, flytta köket och byggt en stor balkong. Munskydden de tvingades använda i Shanghai känns avlägsna men inte bortglömda, en hållbar livsstil känns aktuellare än någonsin för familjen Adler.
Familjen Adler: Beatrice, 38 år, Magnus, 38 år, Amelie 7 år och hunden Ilse.
Yrken: Hon är utbildad inredare och driver Dairy Deco, han affärsutvecklingschef.
Bor: I ett gammalt mejeri i byn Asige, Halland
Trivs bäst: När familjen är samlad. De är en tajt liten familj som har varit med om mycket och när de är tillsammans, då är allt som det ska vara. Sedan skadar det inte om platsen där de befinner sig råkar vara varm och solig.
Hemsida: www.dairydeco.se