I utkanten av Vessigebro slingrar sig den lilla grusvägen fram genom en kuperad lövskog. Plötsligt öppnar sig landskapet och blicken tillåts sväva fritt över ängar och hagar och landar först på husen flera mil bort. Platsen heter Kullaberg och här bor Ann och Hans Wikström.
Hans var redan bosatt på familjegården när han träffade den sprudlande Ann vars leende smittade av sig till alla som kom i hennes närhet. Hon drev sitt företag Andrum och höll friskvårdskurser i olika lokaler runt om i Falkenberg. När hon flyttat till Kullaberg och Andrum hade landat i den röda stugan på gården, kändes det som att både hon och verksamheten hittat hem. Huset och uthuset renoverades omsorgsfullt med återbruk av gammalt gårdsmaterial som träbalkar och tegel.
-Vi tycker båda om naturliga toner och material som tillför liv och vi förstärker gärna den varma och ombonade känslan med hjälp av mustiga färger i inredningen. Till detta möblerar vi helst med äldre föremål, säger Ann.
Ann utbildade sig till osteopat och har sedan dess välkomnat sina kunder i de fina lokalerna på Kullaberg. Alla besökare fascineras av lugnet både utanför och inne på Andrum. Ann tror att det bland annat handlar om de stora vidderna som ger en sådan njutning.
-Det jag slogs av när jag kom hit första gången var det öppna landskapet med så mycket himmel! Här fanns plats! Det är just det människor idag behöver – mer plats, även inuti oss, säger Ann med eftertryck.
Mycket av det hon lärt sig från osteopatin går att applicera på livet i stort. När det är komprimerat, tajt och trångt fysiologiskt mår vi dåligt och då är det ökat utrymme som skapar läkning. Likadant fungerar det mentalt. Hon ger en liknelse från verkliga livet:
-Nere på en gata mitt i New York city kan vi också känna oss komprimerade och stressade men åker vi upp i Empire State Building upplever vi rymd. Vi människor behöver se längre bort. Det är ett nedärvt beteende, vi mår bra av att ha fri sikt och överblick.
Efter en tid på gården kände Ann att hon ville tillbringa mer tid utomhus. Eftersom hon varken var trädgårdintresserad eller någon frilufsmänniska tog hon istället upp sitt gamla hästintresse. På gården lever nu flera hästar som berikar henne med energi.
-Tryggheten och styrkan en häst förmedlar är ovärderlig. Jag mår väldigt bra ihop med hästarna, bara genom att vara nära, mocka och klappa, förklarar Ann.
I september 2015 begav sig Ann själv ut på en barbackatur på en unghäst som fötts upp på gården. Något skrämde honom och mer minns inte Ann. Efter ett kort besök på andra sidan livs sköra tråd återvände hon mirakulöst och från den stunden har hon behövt Kullaberg och osteopatin men än någonsin. En kraftig hjärnskakning som inneburit över ett år av begränsad arbetsförmåga gav henne en stor utmaning men också väldigt mycket insikt. I många år har hon hållit kurser i Medicinsk yoga men nu fick hon använda den i skarpt läge.
– Medicinsk yoga blev en livlina nödvändig att tillämpa. Jag tog även hjälp av mina osteopatkollegor och dagligen gick jag också ut i skogen och gjorde Qigong och fick på det viset lugnet att balansera upp min kropp igen, förklarar Ann.
Hennes trygga förhållande till kost blev också en viktig byggsten i tillfrisknandet.
– Att äta så rent och naturligt som möjligt har alltid varit viktigt för mig. Mat är vår medicin, vi kan balansera upp obalanser med hjälp av det vi stoppar i oss, förklarar Ann.
– Men även här krävs balans. En grön drink och ett glas vin, skrattar Ann och påpekar att vara för hård mot sig själv är inte heller nyttigt och att ytterligheter och förbud också är en form av missbruk.
För att må bra behövs alla byggstenar.
-Jag ser allt om näring – luften, platsen, närheten till naturen och djuren, allt det vi stoppar i oss – allt är näring, säger Ann med svårslagen vishet.
– Tyvärr har vi svårt att se detta, vi har helt enkelt kommit för långt ifrån naturen. Naturen återhämtar sig alltid, på samma sätt kan vi få naturlig läkning, om vi bara ger oss chansen att landa.
I sitt arbete blir hon dagligen påmind om vad en ohälsosam livsstil kan påverka oss negativt. Men enligt Ann kan man med små enkla medel hjälpa en person på banan igen.
– Det handlar om det basala: drick mer vatten, andas men framför allt, vad tycker du är roligt? Många har glömt av vad de tycker om att göra, utan den visheten försvinner livslusten, säger Ann med en lidelseful blick, men tillägger hoppfullt:
– Återfunnen passion kan verkligen vända båten rätt igen.
Det är de själva bevis på. Efter olyckan fick den redan starka övertygelsen om att man bör leva sin dröm och passion här på jorden ännu starkare innebörd. Längtan att se mer av världen resulterade i att Ann och Hans startade företag inom nöjes och livsstilsbranschen.
-Idag är vår främsta prioritering att vara mycket mer tillsammans, undvika sånt som kostar oss onödig energi, umgås med de som inspirerar oss och resa ut i världen ännu mer, säger Ann med ett stort leende.
Ann håller just nu på att skriva en vägledande bok om att hitta större välbefinnande. Framför allt handlar det om att ställa sig tre enkla frågor:
- Är jag på rätt plats med rätt personer? Du kan träna dig stark, äta hur bra som helst, tänka rätt o.s.v. men trivs du inte där du bor och med de människor du har kring dig mår du inte bättre.
- Vilka är mina möjligheter? Var kreativ och våga fullfölja tanken och magkänslan.
- Vad tycker jag är roligt? Det kanske är att måla, rida eller att bada naken. Hitta passionen som ger livet mening.
Familjen Johansson Wikström: Ann, 48 år, Hans , 52 år barnen Ella 14 år och utflyttade pojkarna Gabriel 19 och Johannes 21.
Yrken: Ann är osteopat och driver Andrum, Hans är grävmaskinist med egen entreprenadfirma, tillsammans arbetar de även med World Ventures.
Bor: I ett putsat hus på Kullaberg i Vessigebro, Halland.
Trivs bäst när: en middag serveras i gott sällskap hemma eller var som helst på jorden.
Hemsida: www.andrumivessigebro.se
Helt underbar artikel och så oerhört vackert ni bor. Energin går genom direkt in i hjärtat.