Vi får ofta frågan vad som är jobbigt med att bo och leva som vi gör. Vad som är svårt, tufft och jobbigare än vad vi hade förväntat oss. Kanske är det folk som vill veta innan de själva funderar på att göra samma sak eller bara folk som är nyfikna och tänker att det inte alls på riktigt är så där härligt som det ser ut att vara. Kanske hade vi bara tur. Kanske beror det på alla våra år av praktisk och mental förberedelse. Kanske spelade alla tusentals timmar av research in. Kanske har det med våra erfarenheter och personligheter att göra. Men för oss blev det ingen jobbig omställning. Ingenting har känts speciellt tufft eller jobbigt. I alla fall inte i den bemärkelsen som folk förställer sig. Vi tror också att upplevelserna är väldigt individuella och att det beror på hur man definierar jobbigt. Gamla vardagssysslor som att putsa fönster, vattna krukväxter och rengöra ugnen har bytts ut mot att fylla på vatten eller tömma toan. Det är varken lättare eller jobbigare än ”vanliga” sysslor.
Allt är relativt
Om vi ska vara ärliga är det inte särskilt mycket med vanlife som vi upplevt som jobbigt. Det beror nog på att pandemin slog till samtidigt som vi flyttade in i vanen och att konsekvenserna av den har varit så mycket jobbigare, tuffare och mer frustrerande än att behöva tömma sin egen toa, ha begränsat med utrymme eller att det råkar vara lite kallt inne på vintern. Inget av det upplevde vi som jobbigt när vi sätter det i proportion till pandemin. Kanske hade vi tyckt att vissa saker varit jobbigare eller tuffare under normala omständigheter? Vem vet. Men i dessa tider är inget sådant svårt alls, vilket känns väldigt skönt.
Stark motivation och övertygelse
Att förbereda oss för vanlife tog år. Det är tusentals timmar av tänkande, reflekterande och bearbetning. Av praktisk och mental förberedelse. När det väl var dags var vi så förberedda man kan vara. Vi hade lyssnat, pratat och läst massvis om vanlife. Vi var fullkomlig redo, förväntansfulla och ivriga. Vi tror att det var därför det aldrig blev någon jobbig omställning, för vi var förberedda. Redo. Lyckliga. Förväntansfulla. Det lilla utrymmet, de begränsade resurserna, de vardagliga sysslorna, kylan, inget av det kändes jobbigt. För detta var vår dröm som vi hade förverkligat. Vi ville verkligen leva såhär och vi hade en så stark motivation och övertygelse. Vi hade även rätt inställning, vi tänkte aldrig innan att vissa saker skulle bli svåra eller jobbiga. Snarare att det skulle bli utmanande, lärorikt och spännande. Den inställningen spelade nog större roll än man kan tro. Om man verkligen vill leva så här, har en stark motivation, övertygelse och rätt inställning så blir det inte lika jobbigt. Men om man inte är 100 procent säker på att detta är rätt val så kommer det utan tvekan vara jobbigt, för det är en stor omställning. Det är mindre utrymme och vi har mindre saker. Det är både kallare och varmare med kraftigare temperaturväxlingar. Som när vi en dag vaknade upp och termometern visade fem grader i vanen och vätskan i tetrapacket med kikärtor hade frusit i skafferiet. Eller när det var 27 grader ute och 25 grader inne i vanen och det inte gick att hitta svalka någonstans. Det är inte hållbart eller ens möjligt att duscha varje dag och långa varma duschar är det bara att glömma. Många som lever vanlife har inte ens varmvatten eller toa i sina vans. För oss är möjligheterna, friheten och allt positivt som kommer med det så oerhört mycket starkare än sådant som skulle kunna upplevas som jobbigt. Någon annan som skulle göra likadant har säkert en helt annan upplevelse och skulle känna helt annorlunda. Precis som att vissa hatar att städa och vissa inte alls har några problem med att städa, skulle många säkert tycka det var väldigt jobbigt att tömma sin egen toa medan andra bara skulle rycka på axlarna, göra det och inte tänka mer på det än så.
De verkliga utmaningarna
Det allra jobbigaste och tuffast var att bygga vanen, att spendera så många år med att förverkliga vår dröm och längta till den dagen då den skulle bli verklighet. Att hantera berget av ägodelar och det praktiska som kommer med att sälja nästan alla sina ägodelar och downsiza från 120 kvm till 8 kvm. Det har utan tvekan varit det allra jobbigaste. Självklart är inte allting alltid en dans på rosor, självklart finns det saker som är jobbiga och svåra med att bo i en van och leva som vi gör. Självklart händer jobbiga och svåra saker som exempelvis när något går sönder och självklart är vissa saker som att tömma toan inte det roligaste som finns. Vi tror dock saker som vi upplevt som jobbiga kanske inte är det man föreställer sig skulle vara det svåra eller det jobbiga. De frågor vi får om vad som anses som ”jobbiga” saker handlar ofta om det lilla utrymmet, kyla, få ägodelar eller rengöra solceller bland annat. Men vi tycker att det är helt andra saker som är utmanande. Så låt oss avsluta det här blogginlägget med en lista på de fem mindre bra sakerna med att bo i en van. Vi väljer att kalla det för de fem mindre bra sakerna istället för det dåliga för vi tycker inte de är dåliga egentligen, bara lite jobbigare och mindre bra.
- Att vanen drivs av fossila bränslen.
- När den behöver lagas eller lämnas in på service är vi hemlösa. Vi förlorar då inte bara vårt fordon utan vårt hem och även i dessa pandemitider Alexandras kontor eftersom hon jobbar hemifrån.
- Det är ensamt. Alltså ensamt som i att ingen annan runt omkring lever på samma sätt och att vi alltid i alla sammanhang är de där udda och konstiga.
- Att behöva hantera andras fördomar om hur man bor och lever sitt liv. Att bryta mot normer är mycket svårare än vad man tror och att ständigt behöva förklara och försvara sig är stundtals väldigt kämpigt.
- Att Andreas som är lång inte kan stå helt upprätt inne i vanen. Det låter väldigt dramatiskt men det har fungerat förvånansvärt bra ändå. Han står egentligen bara upp när han lagar mat eller diskar och då står han ändå lite framåtlutad.
Vill du veta mer om Alexandra och Andreas vanlife hittar du dem på instagramkontot @hallbartmedalexandra
En presentation av bloggen och vad ni kommer att kunna läsa här framöver finns under Bloggar