Mitt i centrala Stockholm, i en lägenhet på Kungsholmen, bor Annika Sundin med sin man och deras två barn. En helt vanlig familj som gillar att ta vara på allt som staden ger i kombination med skog och mark.
Annika är egen företagare och jobbar med kommunikation, projektledning, kultur- och hållbarhetsfrågor, beroende på uppdrag. För tretton år sedan påbörjade hon en resa – en hållbarhetsresa – och med på tåget hoppade hela familjen. Den hållbara livsstilen har sedan dess vuxit sig lika stark som självklar.
– Mitt intresse för hållbarhetsfrågor väcktes definitivt när jag blev gravid med mitt första barn. Det som fick mig att börja leva hållbart var maten och alla tillsatser. Jag började förändra det lilla i vardagen, tog det som var nära och som jag gjorde ofta, så som skönhets- och städprodukter, inredning, transport och pengar. Idag är de allra flesta av familjens beslut medvetet fattade. Vi är övertygade om att livet blir bättre när hållbarhet ingår i de val vi gör. Det har blivit en vana och det mesta går numera på rutin.
Ökad medvetenhet om hållbarhet
För två år sedan startade Annika instagramkontot @medveten_i_stan som är en plattform för ökad medvetenhet om hållbarhet. På kontot delar Annika med sig av sin hållbara livsstil med förhoppningen om att få andra att vakna och agera. Hon förtydligar:
– Det är så vi gör verklig skillnad – genom att få med oss fler.
På kontot råder en positiv stämning och syftet är både att inspirera och lyfta varandra så att vi var och en gör fler medvetna val, men också att jobba för att få med oss fler samt ställa krav på företag och få politiker att agera.
– Vi behöver inte några få som lever ett perfekt hållbart liv, vi behöver vara många som tar tillräckligt många steg. Ingen är perfekt hållbar, inte jag, inte du, inte Greta. Det viktiga är bara att vi börjar i någon ände och sedan tar oss framåt. Vi är alla ute på en resa och vi tar alla olika steg. Jag hoppas att jag inspirerar och att de som följer kontot kan identifiera sig med mig, en helt vanlig människa som tar ett steg i taget.
Tips till dig som är i början av din resa mot hållbarhet
Befinner du dig i början av din hållbarhetsresa har Annika några tips på vägen:
1) Börja litet. Vad kan just du göra? Komplicera inte saker. Gör inte för många förändringar på en och samma gång. Många tror att de måste vända upp och ned på sitt liv och det blir ett väldigt stort hinder för att börja. Vad vi vill ha är framsteg, inte perfektion.
2) Använd din plånbok som ett vapen. När vi slutar köpa sådant som är dåligt kommer det sluta produceras. Fokusera alltid på cirkulära produkter, pre-loved och kvalitet.
3) Var inte dömande – inte mot dig själv, inte mot andra. Vi är alla på en förändringsresa och vi är på den tillsammans.
Dela med dig
För att skapa märkbar förändring krävs att vi delar med oss, ofta och mycket, till kollegor, vänner, familj och grannar. Annika förklarar:
– Att vi ändrar våra egna vanor är grymt! Men det är när vi får med oss fler som vi gör verklig skillnad. Håll inte dina goda val och framsteg för dig själv. Dela med dig till andra, få med dig fler och se till att pusha på företagen så att de äntligen börjar agera.
Annika få DM varje dag av personer som vaknar upp, gör nya val och sprider dem till andra, tack vare de inspirerande, kunskapsbringande och upplysande inlägg som Annika publicerat.
– Om något av mina små inlägg har påverkat, vilket de ofta har, är jag lycklig. Alla steg räknas!
Aktivist javisst!
Numera ser sig Annika som en aktivist, men för bara några år sedan hade hon inte alls kunnat relatera till ordet som för henne då hade en negativ klang. Idag ser hon det som en fantastisk komplimang när någon kallar henne aktivist.
– Att någon ser mig som en aktivist betyder att jag verkligen har försökt och förhoppningsvis lyckats med att förändra något till det bättre genom att agera. En aktivist kommer i olika former och vi kan vara aktivister på olika sätt. Jag uppmanar alla att oftare vara aktivister, man behöver inga särskilda kunskaper – det handlar bara om att agera!
Det finns många sätt att aktivt påverka sin omgivning. Annika rekommenderar exempelvis att man kontaktar sina favoritmärken och säger att de kan göra bättre. Har man sociala medier kan man lägga upp tips och inspiration där. Man kan även påverka sin arbetsgivare att börja fokusera på områden man tycker behöver förändras.
– Vad du än gör, låt inte dina idéer stanna hos dig själv.
Är ett medvetet liv ett tråkigt liv?
Till de som känner oro och tvivlar på att man kan leva ett njutningsfullt liv med ständig fokus på hållbarhet meddelar Annika lugnande:
– Jag mår personligen bra av att veta att mitt leverne är bra både för mig, människor på andra sidan jorden, för djur, natur och kommande generationer. Fördomarna är att det är svårt, dyrt och begränsande – jag skulle säga att det är helt tvärtom! Till exempel, genom att prioritera mina inköp och vara cirkulent får jag mer pengar och tid över till det som verkligen är viktigt, vilket för mig är att umgås mycket med min familj och vara mycket i skog och mark.
Annika anser också att hon har ett stort ansvar gentemot sina barn, att ge dem en grundläggande medvetenhet och kunskap om vad en hållbar livsstil innebär:
– Det ligger ett stort ansvar på oss att visa barnen att man kan leva ett annat liv utan att hela tiden shoppa nytt och att det inte är ett sämre liv, snarare tvärt om. Jag vill skicka med dem att detta är det enda rätta och att vi alla kan bidra. Jag vill också skicka med att det är kul och härligt att leva hållbart.
Vi sätter riktningen för framtiden idag
Även om Annikas konto @medveten_i_stan är en positiv plats är den faktiskt sprungen ur ilska och klimatångest:
– Min energi till att driva kontot kommer egentligen ur en ilska och frustration över att omställningen går så oerhört långsamt. Min bästa medicin mot klimatångest och frustration är att agera! Jag är övertygad om att när tillräckligt många förändrar sina vanor och när tillräckligt många konsumenter ställer krav, så kommer företagen vara tvungna att ställa om. Tro inte för en sekund att du inte kan påverka!
Annika har också en större vision än medvetna dagliga val:
– Idag mäts framgång i BNP och status i pengar. Det är fullständig galenskap. Vi är invaggade i normer och föreställningar som säger att vi alla ska jobba (minst) 100% och känna oss missnöjda och därför handla nytt hela tiden för att vara viktiga och godkända. Jag hoppas och tror att andra värden som balans, hållbarhet och relationer kommer ersätta det ekorrhjul som vi springer i idag. Jag vill bidra till en bättre värld och ett bättre mående. Allt börjar med den personliga hållbarheten. Jag hoppas att jag inspirerar till just det.
Följ Annika på Instagram: @medveten_i_stan