Dahliadagar hos Lilla Hälsoträdgården – en blomstrande höst

Vajande stjälkar med blommor i alla regnbågens färger kan ge en behövlig energikick när hösten tränger sig på. Än finns det sommarblommor som stolt pryder landen trots att oktober just gjort sitt intåg, inte minst den frodiga glädjespridaren dahlian.  

Hos Lilla Hälsoträdgården, en småskalig blomsterodling & hälsoträdgård utanför Heberg, sprakar rabatterna fortfarande. Här skapas buketter och blomstrande workshops efter säsong och med naturen som verktyg för återhämtning erbjuds grön rehabilitering. Josefin Gavie har tillsammans med sin mamma och kollega, Eivor Gavie, skapat en drömlik plats för sig och de personer som kommer till Lilla Hälsoträdgården.

dahlior hos Lilla Hälsoträdgården i Heberg

I slutet av maj satte Josefin och Eivor ner de omkring 150 knölarna, av ca 50 olika dahliasorter, som nu blommar i kapp i blomstergården. Det kommer de att göra ända tills frosten biter tag om dem.

-Vi passar på att njuta till fullo av våra dahlior som sprider så mycket glädje, säger Josefin och stryker handen över en av sina många favoriter, Milena Fleur.

-Många tror att det är mycket jobb, men det är det egentligen inte, och det är verkligen värt det intygar Josefin.

Det kan kännas skrämmande och lite omständligt att man ska gräva upp och förvara knölarna över vintern. Och när ska man egentligen plantera ut dem igen till våren? Josefin delar här med sig av hur Lilla Hälsoträdgården odlar sina dahlior och hoppas kunna inspirera fler att odla dahlior.

Josefin Gavie driver tillsammans med Eivor Gavie Lilla Hälsoträdgården i Heberg, på landsbygden utanför Falkenberg.

Josefin berättar om Lilla Hälsoträdgårdens odling av dahlior:

GRÄV UPP DINA DAHLIOR

Dahliablomman njuter man av ända till den första frostnatten gjort blommorna till oigenkännliga svarta skulpturer. Då är det dags att ta upp knölarna innan själva knölen far illa av kylan.

Vi klipper av plantan ca 10-20 cm ovanför jorden. Det gör det lättare för oss att se var knölarna står, och de är bra att hålla i när man gräver upp dem. Vi använder en grep för att inte riskera att skada knölarna vid uppgrävning.

VINTERFÖRVARA KNÖLARNA

Det finns många sätt att förvara knölarna på, så välj något som passar dig bra, gällande tid och utrymme. Vi har valt att ta bort det mesta av jorden men låter lite vara kvar för att ge knölen lite fukt. Vi lägger dem i plastbackar utan lock och förvarar i källaren där det är mörkt och torrt.

Vissa använder istället för jord tidningspapper eller spån. Gör det som passar dina förutsättningar.

PLOCKA FRAM OCH FÖRÖKA DAHLIA KNÖLAR

När man tar fram knölarna på våren är de hopskrumpna och torra och kan verka helt livlösa. Men misströsta inte, det finns liv i dem! Vi delar våra knölar på våren när vi tar ut dem, istället för på hösten, då det är då man kan hitta ”ögonen”, som visar sig som små mörka prickar på knölen, och man kan dela därefter.

Från en normalstor knöl kan man få upp emot 10 nya knölar vid delning. Även om den inte ser mycket ut för världen kan en delad bit vara en fin present eller gå-bort-gåva, så sprid gärna lite dahlia-glädje till nära och kära.

På Lilla Hälsoträdgården direktplanterar Josefin och Eivor dahliaknölarna.

PLANTERA DAHLIOR

Vi vet att det för många kan kännas ångestfyllt att i sociala medier se hur tidiga andra är med att förodla både blommor och grönsaker. Det som egentligen ska vara lustfyllt kan istället bli kravfyllt och stressande. Vi förodlar inte våra dahlior utan direktplanterar dem. Det sparar oss mycket tid och arbete på våren och vi har heller ingen direkt önskan om att få så tidig blomning som möjligt utan gläds när blomningen väl kommer igång. Dahliorna har en lång blomningssäsong, från juli ändå till oktober när frosten kommer, och det är viktigt för oss att arbeta utefter tanken om att var sak har sin tid.

Vi gräver ner dem i marken ungefär i slutet på maj, beroende på hur varm våren varit. Det är viktigt att frostrisken är över.

Vid planteringen lägger vi också i en skopa gödsel i planteringshålet. Vi använder kogödsel, och kompletterar med lite hönsgödsel i början av augusti.

SKYDD MOT TVESTJÄRTAR, MÖRDARSNIGLAR OCH VIND

En fördel med att förodla dahlior är att plantan kan ha en större chans att undkomma mördarsniglar om den redan hunnit växa till sig när den planteras ut eftersom sniglarna älskar den späda lilla plantan. Lyckligtvis har inte vi några sniglar utan kan direktplantera ut våra knölar.

Däremot har vi haft problem med tvestjärtar i år. De är egentligen nyttodjur, så man ska vara rädd om dom, men när det blir invasion så gör de mer skada än nytta. Det finns lite olika knep som kan funka mer eller mindre bra, man får testa sig fram. Man kan göra fällor genom att göra en liten rulle av wellpapp som de kryper in i och som man tömmar varje morgon. Man kan lägga lite gräs/hö i en uppochnervänd kruka som man sätter på en pinne, som man också får tömma varje morgon. Vi har lite för stor odling för att det ska kännas effektivt så vi letade andra knep och hittade då gamla husmorsknep. Vi har strött malen vitpeppar runtom och även lagt vitlöksklyftor runtom. Vi har också testat att spraya vitlöksvatten med en droppe såpa i. Och det har faktiskt funkat bra för oss! Man får göra det ett par gånger per säsong, beroende på väder. Sen har de också en naturlig cykel och nu mot slutet av säsongen så har vi inte alls lika mycket tvestjärtar utan det var främst i början.

Under blomning kan dahlior i vindigt läge behöva lite uppstöttning. Förbered det tidigt så att inte stormen överraskar med knäckta blomstjälkar.

Dahlior kan bli höga och riskerar att fara illa i blåsten om de står på en utsatt plats. Planera för uppbindning i god tid för att inte överraskas av stormen.

PLOCKA BUKETTER, DEADHEADA, OCH SKAPA BLOMSTERMANDALAS

Ju mer blommor du plockar desto mer blommar dahliorna. Det beror på att när en blomma vissnar tror plantan att den ska gå i vila. Då slutar den producera nya knoppar och fokuserar sin energi på att istället bilda frö. Plocka därför flitigt buketter och njut av de vackra blommorna även inomhus.

Att deadheada innebär att man klipper bort blommor med vissna blomblad för att plantan ska utveckla nya knoppar. Dottern Holly älskar att vara med i blomsterodling och lära sig allt om dahliorna.
Att plocka de vackra blommorna gynnar tillväxten av nya knoppar vilket ger en längre blomning.

Du kan också främja blomningen genom att deadheada, vilket innebär att man klipper bort vissna blommor. En blomma som ser fin ut på ovansidan men har vissna blad på undersidan är också bra att plocka bort. Dessa är väldigt dekorativa att lägga i ett vackert vattenbad i trädgården.

dahlior i ett vattenfat i trädgården
Blommor med vissna blad på undersidan blir vacker dekoration i ett vattenfat.

Du kan också passa på att blomsterpilla med blommorna du plockar bort. Du skapar blomstermandalas genom att på ett enfärgat papper lägga ett vackert mönster av blommorna du delat i små delar. Konstverket är inget som ska bestå utan låt det istället vara en stund för kravlös kreativitet och avkoppling. När man kommer in i ett kreativt flow glömmer man tid och rum. När man är klar knycklar man ihop blombladen och slänger på komposten. Om man vill kan man givetvis ta en bild av verket innan, men tanken är att lära sig njuta av det förgängliga.

blomstermandalas av blomblad
Vacker mandalas skapad av blomblad.

Snittblomsodlare i Sverige

Josefin är en engagerad snittblomsodlare och sitter med i styrelsen på i Snittblomsodlare i Sverige. De vill sprida kunskap om de småskaliga snittblomsodlarna i Sverige och om slowflowers-rörelsen. De fokuserar på miljövänligt och hantverksmässigt närodlade blomster i säsong. Begreppet Slow flowers myntades först i USA och syftar till samma sak som Slow food och slow fashion. Det främjar det närodlade och lokala, hållbart för både natur, människa och företagarna och de stöttar de småskaliga lokala odlarna.

På Snittblomsodlare i Sveriges hemsida hittar du snittblomsodlare nära dig. En del av dem har självplock av bland annat dahlior.

Det är viktigt att vi i så lång utsträckning vi kan, väljer det som är i säsong. Just nu är dahliorna en fantastisk resurs och glädjespridare. Har du inga egna dahlior i trädgården kan du undersöka om du har någon blomsterodlare i din närhet. Många dahliaodlare erbjuder självplock. På Snittblomsodlare i Sveriges hemsida kan du se vilka snittblomsodlare som är anslutna till föreningen och kanske hittar du någon nära dig.

Några av Josefins dahlia-favoriter:

Dark spirit
Hollyhill calico
Chick a dee
Salmon rinner
Milena Fleur
Waltzing Matilda
Cafe au lait
Sweet natalie
Labyrinth
Penhill dark monarch
Break Out

Josefins tips:

Josefin har utbildat sig till småskalig Snittblomsodlare hos Erin at Floret och tipsar om hennes gratis minicourse om dahlior!

 

Floret Cut Flower Garden Mini Course

 

Läs mer om Lilla Hälsoträdgården på www.lillahalsotradgarden.se och följ @lillahalsotradgarden på Instagram.

Text Linda Tengvall, Foto Josefin Gavie

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.