Den gåtfulla snödroppen

Även om våren gläntar på dörren är vi fortfarande väl medvetna om att det kan komma en period med kallare väder, och till och med snö. Men det känns alltid hoppfullt när de trogna snödropparna visar sig. De trotsar tappert mörker och kyla och samlar den kraft som behövs för att jobba sig upp ur den hårda jorden. Hur de egentligen klarar det är en gåta i sig.

Vackra ekologiskt odlade snödroppar finns det gott om på Wim Posatemas holländska gård

På Wim Posatemas gård i Wieringerwerf  i Holland finns det rikligt med lökar som varje år letar sig upp till ljuset. Han var först i världen med att starta en ekologisk lökodling 1992. Wim älskar lökväxter men bland alla de lökar han driver upp är ändå snödroppen hans absoluta favorit. Han motiverar sitt val så här:

– Trots att det är kallt i jorden kan lökar utvinna näringen vilket i vissa fall med tidiga lökar så som snödroppar är lite av en gåta. Det är ett under att den ens kan skaka fram den näring till sig själv som behövs för att kunna börja växa när det är så kallt i jorden. Det fascinerar mig.

Vi har begett oss ut till en av Wims snödroppsodlingar. Här växer lökarna i tuvor i en stor gräsmatta som skuggas av de omkringliggande träden.

Under fem år lämnas snödropparna orörda i jorden innan de grävs upp för försäljning.

-Just snödroppar växer ganska långsamt. Varje år ökar en snödroppelök med 1,6 lök, och det brukar vara lagom att lämna dem i jorden i 5 år, förklarar Wim.

Eftersom snödroppar ofta växer i skogen sägs de gilla att växa på skuggiga platser. Detta är ett påstående Wim blev sugen att utmana och anlade också en snödroppsodling mitt på en soldränkt åker. Han planterar varje år nya lökar och skördar efter fem år. Ytan är på 2000 hektar och han uppskattar att det här just nu växer ungefär en halv miljon lökar.

Wim Posatemas odlar snödroppar på en öppen åker på sin gård i Wieringerwerf i Holland.

Snödroppar planterade i långa rader.

Hans hypotes är att så länge lökarna får stå orörda och slipper att ständigt grävas om så trivs de. Utvärderingen av experimentet är ännu inte riktigt klar.

Till skillnad från de flesta andra lökproducenterna säljer Wim sina lökar färska, vilket han anser absolut bäst.

Efter uppgrävning förvaras och levereras snödroppslökarna i zip-plastpåsar.

-Man har större framgång med lökarna om de inte behöver torka emellan. När de levereras är de nyligen uppgrävda och ska helst i jorden inom två veckor, förklarar Wim, medan han visar mig en zip-påse med snödroppar som är redo att skickas. Påsen hjälper till att bevarar fukten under transporten.

Plastpåsarna hjälper löken att behålla fukten. Den klarar sig då i några veckor innan den åter behöver komma i jorden.

-Helst ska man låta lökväxter stanna i jorden så mycket man kan, och undvika att ta upp dem och torka dem, förklarar Wim.

Wims favorit bland alla de sorters snödroppar han odlar är S. Arnott. Det är en relativt stor variant som doftar gott.

Bästa tiden att beställa snödroppslökar är från februari till slutet av april. Vill du beställa Wims snödroppar görs det bäst via www.postplanten.nl

 

Wims bästa tips för plantering:

– Förvara snödroppslökarna i stängd zip-påse fram tills plantering.

– Förvara påsen på en kall och mörk plats.

– Plantera gärna inom en vecka efter leverans.

– Plantera varje snödroppslök i ett eget litet hål, mellan 5-10cm djupt.

– Var noga med att lökens rötter ligger mot en orörd jord i botten av hålet, mjuka alltså inte upp jorden i botten av hålet.

Text & Foto: Linda Tengvall

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.