Högt upp i Sverige, i vår nordliga stad Kiruna bor och arbetar kläd- och smyckesdesignern Sara Björne. Kärleken till hantverk utvecklade hon redan som liten då hennes mamma lärde henne samisk bruksslöjd. När hon sedan utbildade sig fick hon även verktygen att arbeta med klädsömnad. I sitt arbete kombinerar hon de två färdigheterna vilket resulterar i stilrena plagg med subtila samiska referenser.
De svenska tv-tittarna har kunnat beskåda Saras Björnes skapelser vid olika högtidliga evenemang. Under nobelfesten 2014 bar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke en kornblå klänning med starka referenser till den samiska kulturen och i programserien Vårt stora samiska bröllop bar Ida Kristin Persson Labba en modern version av kolten – en koltklänning under bröllopsfesten. Senaste tv-framträdandet stod Amanda Kernell för då hon iförd en samiskinspirerad klänning av Sara Björne tog emot 2018 års guldbagge för bästa manus med sin film Sameblod. Klänningen hade Amanda Kernell tidigare burit på Nordiska rådets gala i Helsingfors 2017.
-Alla uppdrag där jag får fria händer är lika roliga. Det är inte alla mina designuppdrag som bär samiska referenser, men det är alltid inspirerande att få skapa egna moderna tappningar av traditionella mönster och former, säger Sara som själv har samiska rötter. Med en samisk mamma och en svensk pappa har Sara influerats av båda kulturerna.
– Jag gillar stilrena uttryck, gärna svart eller enfärgat och inte så mycket mönster. Jag brukar säga att det är mitt svenska arv, skrattar Sara och avslöjar att, till skillnad från Sara, älskar hennes mamma starka färger och mycket mönster.
Hur hittar då kunder från hela Sverige Sara Björne i Kiruna och hur är det möjligt att skräddarsy plagg på distans?
-Svårigheten med att bo så här är såklart att det inte är lika tillgängligt, jag kan inte bara gå ut och köpa det tyg jag vill använda och mina kunder kanske bor långt bort. Men då får man hitta lösningar, säger Sara med obesvärad ton och förklarar att om kunden har svårt att ta sig till Kiruna arrangerar hon ett samtal över videolänk.
-På så vis får jag en bild av personen jag ska sy till. För mig är kunden den största källan till inspiration. Jag skapar designen utefter kundens behov, önskningar och hur plagget ska bäras och översätter sedan detta till mitt eget formspråk, säger Sara.
Därefter syr Sara upp ett provplagg som hon skickar till kunden. Med instruktioner om att vara beredd med ett måttband, nålar och en assisterande kompis möts de igen över videolänk.
-Genom att titta på kunden och höra dennes beskrivning av hur plagget sitter, instruerar jag vännen var det behövs nålas in eller läggas ut. De fotograferar även plagget på, från olika håll, vilket gör det väldigt lätt för mig att se hur plagget verkligen sitter, förklarar Sara.
Eftersom Sara värderar kvalitet högt, inte minst på det tyg hon ska använda, beställer hon alltid tygprover för att kunna avgöra kvalitet och tygets fall innan hon beställer. Därefter syr hon upp det tänkta plagget och skickar än en gång över till kunden för provning. En aftonklänning kan behöva några vändor med posten för att nå sin slutgiltiga perfektion. Detta något tidskrävande arbetsätt fordrar framförhållning och kunden får räkna med en leveranstid på två till tre månader. Samtidigt påvisar Sara att den nya tekniken skapat möjligheter som tidigare inte fanns:
-Internet och videosamtal har verkligen underlättat mitt företagande och har breddat min kundkrets. För mig är instagram och facebook viktiga skyltfönster och Alice Bah Kuhnke hittade mig helt enkelt genom att googla.
Uppdraget från Alice Bah Kuhnke skiljde sig något från de vanliga beställningarna.
-Det var en remake-klänning, vilket innebär att man helt enkelt syr om en klänning man redan har. Alice Bah Kuhnke önskade en design med samiska referenser. Eftersom Alice själv inte är same och inte tillhör något samiskt dräktområde baserade jag det på mitt eget, som är nordsamiskt, förklarar Sara. Den vackra klänningen återanvändes på Sametingets öppnande i augusti 2017, denna gång med en röd polotröja under.
Sara tillverkar även smycken. Populära är framför allt hennes handgjorda tennarmband. Hennes egendesignade silverlöv med samisk gravyr leker än en gång med det samiska kulturarvet. Dessa silverlöv finns även med som axeldekoration på den aftonklänning Amanda Kernell använde på Guldbaggegalan.
Saras studio ligger centralt i Kiruna och även om hon saknar det kulturella utbudet en storstad erbjuder överväger fördelarna med att bo i Kiruna:
-Här har jag närheten till naturen, skidåkning och vandring som jag älskar, det är därför jag valt att bo kvar här.
Kunderna får helt enkelt uppsöka Sara i norr, eller ta hjälp av den moderna tekniken!
Sara Björne är uppvuxen i Abisko och bor idag i Kiruna.
Yrke: 2010 startade hon Sara Björne Studio med ateljé i centrala Kiruna.
Utbildning: Utbildad textillärare mot gymnasiet med specialisering mot klädsömnad, samt utbildning inom kläddesign och mönsterkonstruktion.
Viktigast i ditt arbete som kläd- och smyckesdesigner: Att verka som en motpart till dagens konsumtionssamhälle, med hållbara och tidlösa kvalitetsprodukter.
Trivs bäst när: Jag får arbeta kreativt utan ramar och begränsningar.
Hemsida: http://www.sarabjorne.com/ facebook instagram: @sarabjornestudio
hjordis.ps@hotmail.com