Trädgårdsmästaren Camilla Runevad älskar trädgård, växter och att få skapa fritt. Med en slumrande vinterträdgård som materialkälla antar Camilla med sprudlande energi utmaningen att skapa två enkla men väl så effektfulla alla-hjärtans-dag-dekorationer åt DAGGs läsare.
-Man ska inte krångla till det. Det bästa är när man kombinerar det man har nära till hands, säger Camilla medan hon rör sig vant över trädgårdsgångarna.
Varför gå och köpa kostsamma buketter i affären, som kanske är tvivelaktigt uppdrivna, när man kan plocka direkt från naturen.
Camillas bästa tips till enkla vårdekorationer
- Om du har en trädgård, undersök vad som blommar just nu. Har du en trädgård som framför allt blommar på sommaren kanske du detta år ska lägga lite extra krut på att införa växter som kan blomma under den kalla perioden nästa år. Tips på det finner du längre ner i artikeln.
- Skapa av det enkla. Använd en bas av vanligt björkris eller forma en enkel gren till en passande form, i februari är ju hjärtformen ett passande val.
- Bara en liten färgklick eller dekorativ växt kan göra hela skillnaden. Här har Camilla satsat på en tulpan som lyser upp björkriset och hämtar upp den röda tonen i banden.
- Utomhus i kylan håller sig lökväxterna länge och passar därför fint att använda i dekorationer. Är det milt kan man gräva upp lökar från trädgården, men är marken frusen finns lökar att köpa i trädgårdshandeln. När dessa lökar gjort sitt i dekorationen kan de grävas ner och blir ett fint komplement till trädgården. Är det fruset i jorden låter du dem ligga tort och mörkt tills det blir milt och gräver ned dem då.
- Knoppar som ännu inte slagit ut är väl så vackra som själva blommorna. Videns ludna små knoppar skapar fin kontrast i arrangemang.
- Ta med en hjärtkrans till någon du tycker om eller häng den på din egen ytterdörr eller utomhusvägg som en hjärtlig välkomsthälsning till de som hälsar på.
- Genom att använda det som finns i den egna utemiljön minskar vi vår påverkan på planeten i stort. Och lika enkelt som vi samlade ihop växterna kan vi återföra dem till naturen när de gjort sitt som dekoration. På så sätt kan de bidra till fler vackra utsmyckningar i framtiden.
Några vinterblommande favoriter i Camillas trädgård
En stor favorit i Camillas trädgård är den vackert rödblommande trollhasseln som växer jämte ankhuset vid dammen. Den kan också bli en fin stomme i en dekoration.
Julros skymtas här och var i Camillas trädgård. Julrosorna blommar nu och står sig fina till långt fram på våren.
En användbar kvist är Vide. Den hämtar Camilla vid grannens gärdesgård.
Små lökar av krokus, snödroppar, pärlhyacint och vintergäck går fint att gräva upp och dekorera med om bara marken tillåter.
Skimmia är en lågväxande vintergrön buske som sätter vita, limegröna eller mörkt röda dekorativa knoppar på hösten, vilka slår ut till våren.
En växt som ännu inte finns i Camillas trädgård utan fortfarande befinner sig på önskelistan är Hybridkejsarolvon som med rosa små blomklasar verkligen lyser upp i vinterkylan. Dessutom luktar den väldigt gott.
Runevads trädgård
Camilla Runevad är utbildad trädgårdsmästare och bor på landet utanför Morup, mellan Falkenberg och Varberg, med sin man David och tre barn. Varje säsong öppnar Camilla upp sin ca 5000kvm anlagda trädgård för besökare. Här har hon både svulstiga perennrabatter, dammar, woodland-områden, odlingar och vackra sittplatser. Hon driver även trädgårdsbutik på tomten vilken hålls öppen under utvalda helger.
Besök www.runevadstradgard.se för information om öppettider och priser.
Facebook Instagram @runevadstradgard
Jätte fint reportage. Blir inspirerad. Marie Torstensson
Hermanslycke.com