Festliga nyårsdelikatesser

2018 närmar sig sitt slut och chokladälskaren Cecilia Nilsson bjuder DAGGs läsare på fler smarriga recept. Denna gång för att lyxa till nyårsfesten lite extra. Vad sägs om en nyårsglass med hjortron och prosecco inbäddat i choklad, eller smarriga praliner med citron och lakrits! Så innan vi räknar ner och ringer in det nya året finns det ännu tid att förbereda dessa delikatesser!

 

Nyårsglass

 
4 personer

250 g frusna hjortron

½ banan, frusen i skivor

1 ½ dl prosecco

2 msk björksocker

1. Mixa ihop alla ingredienserna.

2. Kör i en glassmaskin tills du får rätt konsistent för att göra bollar som sedan fryses in.

3. Smält chokladen över vattenbad på svag värme. Ställ de frusna glasskulorna på ett galler med bakplåtspapper under. Häll chokladen över kulorna och servera glassen.

(chokladen som rinner ner på bakplåtspappret kan du spara i kylen och använda i andra praliner senare)

Om du inte har glassmaskin så kan du hälla glassmeten i en bunke och ställa in i frysen. Rör med jämna mellanrum i den tills den frusit så att du kan göra bollar. Glassen kan upplevas lite isigare med den sistnämnda metoden.

 

Nyårspralin

 
ca 15 st pralinerna

2 dl rostade cashewnötter

1 ½ msk raw lakritspulver

1 ½ msk kokossocker

6 dadlar

skal av 1 citron + 1 msk citronsaft

2 krm salt

100 g mörk choklad, Blanxart 60% att doppa pralinerna i

1. Mixa cashewnötterna till pulver.

2. Lägg i resterande ingredienser, mixa och rulla till bollar.

3. Smält chokladen över vattenbad på svag värme. Lägg i en boll och med hjälp av två gafflar rullar du runt bollarna och lyfter upp dem. Lägg dem på hönsnät för att droppa av eller på bakplåtspapper. Lägger du dom på bakplåtspapper får man små fötter på dom.

 

Recept Cecilia Nilsson, Foto Linda Tengvall

Cecilia  Nilsson driver företaget CEnergy där hon bland annat håller kurser i pralintillverkning och föreläsningar om choklad.  Följ hennes arbete på CEnergy på facebook
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.