På den gotländska landsbygden bor Linda Runarsdottir med sin familj. I ett av husets rum har Linda en hantverkstad där hon skapar nya produkter av gammalt plastskräp. Hon har inspirerats av en holländsk visionär vid namn Dave och har ungefär 80 000 världskollegor. Låter det märkligt, låt oss ta det från början!
Precious Plastic
Dave Hakkens gjorde 2013 ett examensprojekt där han valt att fokusera på vår världs stora plastproblem. Han skapade en prototyp till en maskin som kunde mala ner och värma upp plastskräp för att sedan forma det till nya produkter. Maskinen ville han skulle finnas tillgänglig för alla som var intresserade av att ta hand om plastskräpet i deras närhet och omvandla det till något användbart.
Och så blev det. Under de kommande sju åren växte projektet Precious Plastic till att omfatta många samarbetspartners och fler förfinade maskiner.
Gratis ritningar eller färdigbyggda maskiner
Ritningarna till maskinerna har ända sedan start varit tillgängliga att gratis ladda ner från Precious Plastics hemsida. Den som inte känner sig bekväm med att bygga själv kan köpa färdiga maskiner, byggda utifrån Precious Plastics ritningar, från exempelvis det österrikiska företaget Plasticpreneur. Det gjorde Linda. En del av intäkterna använder Plasticpreneur i sin tur till att utbilda och starta upp återvinningsmaskiner i länder där sopproblemen är överhängande, så som i det kenyanska flyktinglägret Kakuma.
Tillgångar och behov
Hemma på Gotland började Linda titta på vad för slags plastskräp som fanns att tillgå.
-Jag gillar filosofin att använda det plastskräp vi har omkring oss och skapa sådant som vi behöver på den plats vi befinner oss på, säger Linda.
Exempelvis är några av de projekt som Plasticpreneur bekostar i Afrika inriktade på att producera linjaler och kulramar till byskolorna. På andra ställen behövs byggmaterial i form av takpannor och hängrännor för att skapa fungerande hus. En Precious plastic entreprenör i Portugal som Linda gjorde studiebesök hos använde det lokala plastskräpet till att tillverka exempelvis surffenor, vilket efterfrågades vid kusten där han befann sig.
Vilket skräp går att använda?
Linda har fått lära sig vilka olika typer av plast som går att återanvända. Hon har lärt sig om de olika märkningarna och var hon hittar dem.
-Många av de förpackningar vi har i våra badrumsskåp och kök går bra att återanvända och många är även godkända att ha livsmedel i, säger Linda.
Linda började få plastskräp från grannar och andra i sin omgivning. Hon fick också plastskräp av vissa företag och en borstadsättsförening i Visby hörde av sig när de skulle byta ut alla vindpinade gröna brevlådor. De undrade om Linda ville ta hand om dem. Självklart ville hon det. Tillsammans med vitt plastskräp från livsmedelsprodukter och några oanvända snusdosor omvandlades de gamla brevlådorna till stilrena muggar där ingen är den andra lik.
Så istället för att låta plasten eldas upp förvandlar Linda den till funktionella och vackra produkter, som också går att mala ner igen och omforma den dag de inte längre är eftertraktade.
Ett annat fantastiskt samarbete har Linda inlett med Stora Coop i Visby, en mataffär som ligger i framkant med sitt hållbarhetsarbete och jobbar hårt för minimalt svinn och maximal återvinning. Från deras varuhuskök får Linda plastlock från exempelvis majonnäsburkar vilka hon omformar till muggar, som sedan levereras tillbaka till Stora Coop för att säljas i deras butik. Ett exemplariskt kretsloppsupplägg!
Produktutveckling och kreativt skapande
När Linda flyttade till Gotland för två och ett halvt år sedan, kände hon av den positiva inställningen till företagande.
-Det är en skön mentalitet här på ön. Man vill liksom hjälpa och stötta varandra, och man tar till vara på den kompetens som finns runt omkring.
I en längtan efter att engagera sig i miljöfrågan och dra sitt strå till stacken startade Linda, vid sidan om sitt jobb som kommunikatör, projektet Gotland Garbage. Idag står det fyra olika maskiner i Lindas hantverkstad. De har olika egenskaper och möjliggör en variation av produkter.
En maskin har sönder plasten till plastkross. En annan värmer upp plastbitarna och levererar en lång sträng av plastmassa som kan bilda exempelvis en fruktskål eller en blomkruka. Använder man plastkross av olika färger i denna maskin smälts det samman till en ny enhetlig färg.
En tredje maskin smälter plasten men blandar inte ihop färgerna, vilket gör att den färdiga produkten, som pressas i en form, kan få vackra flerfärgade mönster. I denna maskin tillverkar Linda bland annat muggar. Maskinen kan kompletteras med nya formar för att skapa andra produkter.
Det är spänningen i att inte veta exakt utgång som triggar Lindas skaparlust:
-Vi är vana vid att plastprodukter är perfekta, där exempelvis plastmuggar är massproducerade och identiska. Men i min verkstad är allt unikt. Jag kan exempelvis aldrig veta exakt hur färgsättningen kommer att bli. Jag vill visa att plastprodukter kan vara konstnärliga och att udda är vackert.
Lindas senaste produktutveckling är vackra och individuella lampskärmar. De skapar hon från grann-bondens använda ensilageplast. Den cyklar Linda och hämtar, tvättar i regnvatten och torkar upphängd i växthuset. I den färdiga produkten kan det synas spår av halm, en charmig detalj som vittnar om plastens ursprung. Lindas lampor säljs nu på Verkstan, både på Gotland och i Åre.
Tillsammans blir vi en ganska stor återvinningsfabrik
– Min ambition är inte att ta hand om allt skräp. Jag kan inte göra allt men jag kan göra något. Vi är just nu 80 000 människor engagerade i Precious Plastic – det är en ganska stor återvinningsfabrik, påpekar Linda och fortsätter:
-Detta är mitt sätt att synliggöra vårt stora plastproblem. Den mest medvetna konsumenten är den som avstår från köp. Om du ändå vill köpa en lampa så köp den av återvunnet skräp.
Till de som genom att läsa denna text lockats av idéen att omvandla plastskräp till nya föremål bjuder Linda med glädje in till dialog och samarbete. Hon tycker det skulle vara extra roligt att kunna hitta givande samarbeten med inredningsdesigners eller klädskapare som vill jobba med återvunnen plast:
-Det bästa vi kan göra är att gräva där vi står. På Gotland har vi både mycket lantbruk och många turister. Vad finns hos dig? Jag ser ingen som en konkurrent utan som ett komplement. Om vi är fler som hjälps åt kan vi göra världen ännu bättre.
Följ Lindas arbete på Instragram-kontot: @gotlandgarbage. Det går även att köpa utvalda produkter på madebygotland.se, Verkstan och Stora Coop Visby.
Text Linda Tengvall, Foto Linda Runarsdottir
Vill du veta mer om Precious Plastic och Plasticpreneur finns det många bra filmer på deras respektive youtube-kanal. Här kan du exempelvis se mer om hur maskinerna fungerar: