Gårdsauktioner manar fram de mest hissnande känsloyttringar i min kropp! Hjärtat hamrar, andetagen blir ytliga och en VISS irritation infinner sig redan när jag rullar in på en småländsk slåttervall för att parkera.
För att inte vinna ett inrop som man sedan 3 timmar funnit, suktat och hovrat över – det tär på mitt förstånd! Det är inte utan att en viss igenkänningsfaktor infinner sig när jag ser Smeagol lyckligt klappa sin guldring! Jag känner för övrigt likadant när jag är på husvisningar…
För det där medicinskåpet i emaljerad plåt och glas från 1942 är ju mitt!? Förstår inte alla det? Den kompletta matservisen från Rörstrand, likaså! Varför går de inte och köper en varmkorv och lämnar mitt drängaskåp ifred?
Gamla godingar får ny glasyr
Mellan åren 2010 och 2013 var jag ofta på auktioner för min dåvarande verksamhets skull. Jag drev möbelskafferiet; där gamla godingar fick ny glasyr. I tre år ropade jag in skåp, stolar, bord och textilier. Ibland kom jag bara hem med en låda knypplade dukar men vissa inköpsrundor var magiska!
En sådan varm sommardag gick både jag, mina systrar och far banana´s! Jag hämtade möbler under två dagar i rad efter avslutad auktion och min far ropade in en Ferguson som han körde hem i sommarkvällen. Minns dock att jag förlorade budgivningen på två rader med fasta biosalongsstolar i röd manchester, något jag ännu inte riktigt kommit över…
De möbler jag köpte in målades om, i de flesta fall. Idén om att kombinera med betong kom sig av att många av skrivborden och bänkarnas toppskivor var förstörda efter övervattnade blomkrukor, fläckar och lackskador.
Målet med skivornas design var att de skulle efterlikna möbelns stil och utförande. Därför byggde jag betongformar från grunden utifrån just det skåpet eller skänken jag köpt in.
Så gjuter du en betongskiva, steg för steg
Grunden till en bra form är gjutplyfa av hög kvalité och tjocklek. Tjockleken på skivan är viktig när man gör lite större formar, de tunnare kan ge efter och bågna av betongens tyngd, något som definitivt kommer synas i slutresultatet!
Att lägga ner tid på formbygget är A och O, slarvar man med byggvinklar, spackling eller ytfinish av dekorlister visar det sig tydligt när man vänder på hela formen efter brinntiden.
För att få den marmorliknande ytan på betongskivan gjuts allting uppochner!
Det är klokt att utgå från bordets/skåpets ursprungliga mått på toppskivan när man bygger formen.
1.
I botten ligger en gjutplyfa och på sidorna använder jag 45 x 45 mm reglar.
2.
Innanför reglarna så ska nu dekorlister girsågas och spikas fast, glöm inte bort att hela tiden tänka uppochner när du bygger. Viktigt att vinklarna i hörnen giras rätt så du får så tät inpassning som det går. Blir det trots allt någon millimeters glipa kan dessa spacklas igen samtidigt som du spacklar över de små hålen som dyckertspiken lämnar på dekorlisterna.
3.
När spackel torkat och slipats ordentligt är det dags att lacka de trärena dekorlisterna och reglarna. Betong brinner/fräter verkligen på underlaget så jag väljer en riktigt bra urethanlack avsedd för båtskrov under vattenlinjen. Två strykningar med några dagars torktid emellan behövs för att betongen inte skall fastna i listverket. Målet är ju att de ska ha samma glatta yta som gjutplyfan har!
4.
När du gör ramverket ska du också veta hur alla 4 sidor ska utformas; ska bordet/skåpet stå mot vägg är det snyggt om baksidan på skivan är 90 gradig, dvs saknar dekorlist. De tre återstående sidorna som syns har ”svarvat” utförande. Är det däremot ett bord som skall stå fristående ska ju självklart alla fyra sidor ha samma dekorlist.
5.
Nu finns det ett viktigt steg kvar innan betongen kan börja blandas: armeringen! Samma sak här; slarvar man så står man ganska säkert med skägget i brevlådan och en sprucken betongskiva i famn!
Använd armeringsmatta, måttanpassa den i den färdiga formen, tänk på att dekorlisterna gör att skivan ”smalnar av”, kapa därför mattan med lite distans till ytterkanterna. I skivans hörn lägger jag extra armeringsstavar, klippta från en matta. Det finns även små räfflade plaststicks, ser ut som en obehaglig tandpetare – ungefär, som är toppen att lägga in i hörnen som armering under tiden man gjuter.
6.
Bara rengöring och smörjning av formen, kvar nu! Dammsug helst, minsta lilla gruskorn eller annat bös kommer synas i skivans yta om det får ligga kvar! Jag använder sen klassisk rapsolja för att smörja formen inför gjutning! Här gäller det att ha lite fingertoppskänsla, det är lagom som gäller här! Applicerar man för lite lossnar inte betongen från kanterna – hur väl du än har lackat dem innan! Tar du för mycket så kan inte oljan absorberas av betongen utan den bildar pölar och i sin tur blåsor i skivans yta! Det ska med andra ord inte se ut som om du skall fritera pommes i formen!
Microduk är kanon att torka bort överflödig olja med, papper eller handduk lämnar fiberspår i formen!
7.
Beroende på betongskivans storlek kan det vara klokt att låna en betongblandare. Man får då en bättre, jämn blandning till hela formen än om man står och blandar för hand i hink. Om man måste göra flera mindre satser och de skiljer sig för mycket i konsistens kommer detta synas och kanske märkas i hållbarheten.
Betongen bör blandas i blandare minst 5-10 min för att bli bra. Du vet att du fått rätt konsistens och förhållande mellan torrbruk och vatten när du kan lägga en stor formad klick i handflatan utan att den flyter ut. MEN – den ska flyta ut när du skakar handen lite i sidled.
8.
Första betongladdningen ska gärna fylla hela skivans botten, då blir det ett jämnt och snyggt resultat. Fyll aldrig formen mer än till hälften första vändan, för nu ska man med en gummiklubba slå ut luftbubblor och få betongen att fylla ut överallt. Gå hela formen runt på utsidan av reglarna. Slå inte för hårt utan lite lösare och tätt, så att man får en vibrations-effekt. Lägg några minuter på detta så ser man hur luften letar sig upp till ytan.
9.
Under tiden en andra blandning betong blir färdig i blandaren passar man på att lägga ner armeringen i formen. Tryck ner den lätt i den våta betongen, se till att den ligger jämnt. Om den trycks ner för djupt är det risk för att järnet syns på ovansidan när skivan vänds!
10.
Fyll upp tills skivan har den tjocklek du önskar, var sparsam med att slå bort luftbubblor ur detta andra lager. Vibrationerna kan få armeringsjärnet att sjunka eller flytta på sig!
11.
Täck över skivan med plast, låt den brinna i ca 5-7 dagar och vattna ytan varje dag för att den ska brinna långsamt. Torkar den ut blir betongen skör.
12.
Ta hjälp när det är dags att vända formen. Var varsam så de ömtåliga hörnen på skivan inte slås av. Jag låter den vila på ett par reglar, då blir det lättare att efterbehandla skivan.
13.
Slipningen av skivan är SUPERVIKTIG! Jag använder mig av våtslippapper i olika grader av kornighet. Tre nivåer räcker, börja med 400 K och gå vidare till 800 K. Jag avslutar alltid med 1200 K, vilket ger skivan en marmorlik yta!
När skivan torkat ett dygn kan man se om det trots allt blivit några luftbubblor i ytan. Eftersom det nästa alltid finns det så väljer jag att slamma/spackla igen dem med Husfix från Casco. När Husfix torkat ordentligt våtslipar man återigen de ställen som spacklats.
14.
Nu har vi bara ett moment kvar – försegla och behandla ytan! Betong som inte får en ytbehandling ”fäller” hela tiden lite grann! Jag ogillar skarpt den sträva känslan som om man höll i en gammal skolkrita! Därför är detta verkligen pricken över i:et – det ger glans och mjukhet!
Ytbehandling av betongskiva
Jag använder mig av lite olika tekniker, beroende på var skivan skall stå och användas till.
Alt 1: stenolja/stenimpregnering, passar för de skivor som står utomhus året runt. Här behöver man upprepa proceduren varje år för att få en tålig, fin yta.
Alt 2: Ottossons linoljevax, denna polerar jag in med microduk och det passar skivor för inomhusbruk, som ska tåla att användas.
Alt 3: Ottossons linolja, är ett bra alternativ till stenolja och passar för utomhusbruk. Här behöver man också årligen underhålla ytan.
Alt 4: Min favorit: Ottossons linoljesåpa! I LOVE IT! Den ger din betongskiva en silkeslen finish och doftar himmelskt! Jag mättar ytan i omgångar och polerar sen med microduk.
Jag får ibland frågan om vad man ska använda för försegling till ytor som ska tåla riktigt tuffa tag och kanske även vara godkända för livsmedelshantering: som en bänkskiva i ett kök!
Jag har inget bra svar på detta, då jag bara har gjort bordsskivor till köksöar och mer än gärna välkomnat alla fläckar vårt vardagsliv lämnar efter sig! Här läggs det inga underlägg under immiga lemonadglas, vars kondens lämnar pölar likt en skogstjärn att spegla sig uti! Och som lava låter vi mozzarellan rinna från den vedeldade pizzan, ner på den silkeslena betongen!
Livet får lämna fläckar på min betong!
Pigmentering
Jag sticker slutligen in med ett annat tips som kan ge ditt gjutnings-projekt det där lilla extra: pigmentering!
Jag mötte i början av möbelskafferiets era en man som jobbat med betong inom industrin, i hela sitt liv! Han kom en dag med två säckar betongpigment, säkert 10 kg av varje. I den ena säcken låg ett pulver vitt som den vitaste snö på en orörd fjälltopp och den andra innehöll ett pulver svartare än pulveriserat kol!
Det är riktigt kul att pigmentera betong! Eftersom själva betongmassan är grå så blir slutresultatet fortfarande grått men av olika nyanser: det vita pulvret ger en ljusare karaktär, likt gotländsk sandsten eller som snäckor på stranden!
När du blandar i det kolsvarta pulvret för det tankarna till mjukglass med massor av lakritssås! När skivan brunnit klart är den mörkt grafitgrå! Vackert!
Påskrecept när våren knackar på!
Nu knackar våren på dörren, lite tveksamt kanske, men Hon kommer med snödroppe, koltrastsång och ljusare kvällar.
Det blev ett långt uppehåll mellan mina inspirationsinlägg här i Dagg! Men föga visste man väl vad det gångna året hade i sitt sköte? Tack och lov! Men livet är gott att leva, att äta god mat med familjen, gå en promenad med hunden på stranden eller rita på något spillvirkesprojekt till trädgården, det är fint det!
Vi dukar snart upp till påskmiddag i Bakstugan, så jag delar med mig av ett klassiskt familjerecept som min mor snappade upp någon gång på 80-talet!
Potatissallad med keso och kapris!
(4 pers)
- 8-10 st kokta och skalade potatisar
- 2 dl färsk gurka i tärningar
- 1,5 dl Hellman´s majonäs
- 1 dl Keso
- 1 msk vatten
- 0,5 msk vitvinsvinäger
- 0,5 tsk salt
- 0,5 krm vitpeppar
Garnering:
- 1 dl finstrimlad purjolök
- 2 msk kapris (jag öser på 1 dl, jag)
- Skär kokt potatis i större tärningar
- Blanda ihop majo, Keso, vatten, vinäger, salt och vitpeppar
3.vänd ner potatis och gurka i majonäsröran
4. garnera med strimlad purjolök och kapris
Denna potatissallad blir ännu bättre dagen efter, så perfekt att förbereda dagen innan! Passar utmärkt ihop med lammstek, skinka eller rostbiff.
Nu önskar jag er alla en riktigt skön påskhelg! Jag låter Sade avrunda med orden: ”By your side”, en låt som får mig att minnas våren då jag precis mött mitt livs kärlek! När världen är mer än lovligt upp och ner är det viktigare än någonsin att man kan luta sig mot varandra!
Ta hand om er och njut av ägg, sol och potatissallad! Kanske på en bordskiva av betong.
/Frida