Inred hållbart med Frida Ramstedt

För många med stort inredningsintresse är Trendenser ett välkänt namn. Personen bakom Skandinaviens största inredningsblogg är Frida Ramstedt. För 15 år sedan började hon, vid sidan av sina studier till civilekonom, skriva om inredning. Sedan dess har hon dagligen gett sina följare en värdefull inblick i inredningsvärlden. Under åren har Fridas fokus på hållbarhet vuxit sig allt starkare och idag genomsyrar det allt hon gör. Men vad innebär det egentligen att inreda hållbart?

Frida Ramstedt driver inredningsbloggen Trendenser och är författaren bakom boken ”Handbok i inredning och styling”. Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Upplevelser och bra funktion

Först kan det vara bra att reda ut begreppet inredning. Oftast förknippas inredning med designmöbler och säsongens nya trendiga prylar och om att vara konstant köpsugen.

– Nästan alla inredningsmagasin och influencers bygger idag majoriteten av sitt innehåll på köptips och köplust, inte på inredningstips. Allt fokus läggs på vad man kan inreda med, inte hur man inreder. Det är två olika saker, säger Frida och konstaterar att ännu en artikel om säsongens färger och material inte kommer att leda dig framåt.

Frida anser i stället att inredning handlar om kunskap om att använda färg, form, texturer, möblering och placering för att skapa olika upplevelser och funktioner i ett rum. Detta är också en av grundpelarna för att inreda hållbart, Frida förklarar:

– Okunskap har lagt grunden till den slit-och-släng-kultur vi har idag, där många gör felköp och tröttnar på saker i förtid. Mycket kan vara snyggt på bild men i verkligheten går det emot all forskning om belysning och all kunskap om möbler och ergonomi. Det är klart att vi inte blir nöjda om vi köper lampor som bländar och soffor som inte är sköna. Om man lär sig grunderna så att det blir rätt direkt slipper man byta soffa för fjärde gången på fem år. 

Det finns en logisk anledning till att man uppfann lampskärmen och det var inte enbart för att göra lamporna finare. De skyddar våra ögon mot synstörande bländning och hjälper till att sprida, rikta, forma och förstärka ljusflödet – så att det hamnar där vi behöver det i rummet, utan att skapa onödigt obehag. En lampskärm ger ljuset som faller ut en tydligare form och funktion. Bild och Text från @trendensereducation

En personlig inredning är en hållbar inredning

Frida har märkt att när vi vänjer oss vid en snabbare utbytbarhetstakt får vi också svårare att identifierar oss med våra prylar och vi tappar kontakten med oss själva. När man tittar för mycket på folk runt omkring är det svårt att vara närvarande i sitt eget liv.  

– Personlig inredning är en del av hållbarheten och kräver att man fundera över vem man är och vad man trivs med. Det är inget fel med Instagram och Pinterest men fundera på hur du reagerar i olika miljöer. Vad får dig att må bra, var trivs du bäst, var kan du slappna av, var känner du dig hemma? Detta kan man inte lära sig av någon annan, säger Frida.

Hon menar att det är viktigt att anpassa sitt hem efter sina egna behov och det sätt som du tycker om att leva ditt liv.

– Genom att fundera över vem du är och vad du trivs med blir det också tydligt hur det passar dig att leva. Ofta inreder vi som vi alltid har gjort och inte efter behov. Gör helt enkelt en behovsanalys, föreslår Frida.

Om du uppskattar att ha stora middagar och mycket folk omkring dig är kanske stora öppna sällskapsytor och ett generöst matsalsbord passande. Är du däremot en något introvert person, som gärna läser en bra bok i en fåtölj på kvällen, kanske inte den traditionella soffhörnan med tv som fokuspunkt och ett gigantiskt matbord passar dig.  

Vad innehåller det vi köper och var kommer det att ta vägen sen

En viktig aspekt när man pratar om att inreda hållbart är också kunskapen kring hur och av vad möblerna och prylarna vi köper är tillverkade, men också var de kommer det att ta vägen sen.

– Ställ dig frågan vad den billiga slit-och-släng-inredningen egentligen innehåller för kemikalier, vad emitterar de till inomhusluften och vad ska alla de plastmaterialen ta vägen när sakerna är förbrukade och antingen slängs, förbränns eller bryts ner i ekosystemet? När man börjar tänka kritiskt och se på sakerna på det sättet är det inte mycket som håller måttet, säger Frida.  

Handbok i inredning och styling

Kunskapen Frida samlat på sig under åren har hon kontinuerligt delat med sig av till sina följare, men nu finns den också sammanfattad i Fridas bok Handbok i inredning och styling.

Handbok i inredning och styling är en gedigen bok som översatts till 27 språk och sålt i över 150 000 exemplar. Den förklarar på ett pedagogiskt och tydligt sätt bland annat komposition, proportioner och färgsättning. Boken skiljer sig nämnvärt från andra inredningsböcker, då den består av stilrena skissbilder, ritningar och informativ text.

– Vackra bilder är vi mätta på, detta är i stället en bok som konkretiserar de grundläggande kunskaperna inom inredning, förklarar Frida.

I boken förmedlas inredningskunskaper som alla har nytta av att känna till, oavsett inredningsstil.

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Frida har också startat Instagramkontot @trendensereducation för att sprida mer kunskap kring funktion och utförande. De monokroma bilderna ger frihet att anpassa idéerna till sin egen inredningsstil, utan att fastna vid trendfärger eller design.  

På Instagramkontot @trendensereducation hittar du konkreta inredningstips som hjälper dig till bättre val. ”Vanligt misstag; att placera en vacker lampa där rummet behöver den, men glömma var man själv behöver ljuset. Riktas belysningen åt rätt håll? Ovanför ett matbord ska ljuset flöda ner mot bordskivan, inte upp mot taket. Inget fel på lampan i sig alltså, men på placeringen.” Bild och text från @trendensereducation

Övningsbok i inredning

Som ett handlingskraftigt komplement har Frida också släppt boken Övningsbok i inredning och styling, vilket är en samling metodiska och kreativa övningar där du får hjälp att använda inredarnas yrkesknep i din egen bostad, steg för steg.

– Boken är upplagd som en inredningskonsultation där jag vägleder dig genom dina rum, med konkreta uppgifter som du får svara på och göra för att skapa effekt direkt, säger Frida.

Övningsbok i inredning och styling är ett komplement till tidigare utgivna Handbok i inredning och styling. Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

En chans att fatta bättre beslut

Drivkraften bakom Fridas arbete är att ge människor en chans att fatta bättre beslut genom att förmedla kunskap och skapa och sprida mer hållbara trender och normer:

– Är det ens rimligt att prata om säsongens hetaste material, årets kulör, vårens trender osv nu när vi vet att vi måste minska konsumtionen för att nå de globala målen? Det gynnar ett väldigt ohållbart förhållningssätt till inredning. Ibland undrar jag om vi ens lever i samma värld när jag scrollar i flödet och ser influencers som byter soffor och möbler ideligen eller målar över tapeterna de nyss satte upp.

Frida anser att vi måste lära oss skilja på behov och begär. Hon köper inte det vanliga försvarstalet hon ofta möter, att det skulle vara något naturligt eller mänskligt att vilja byta ut sina saker hela tiden:

– Jag tror det är en myt att människan behöver förändring för att må bra. Jag tror inte att det är ett behov, jag tror det är ett begär. Vi måste träna mer på impulskontroll. Jag tror inte att folk som väljer att leva hållbart vill det mer än andra, jag är rätt säker på att de också längtar efter att njuta av en solsemester eller vill köpa nya möbler men de har hittat andra sätt att tillfredsställa sina tankar. Det behöver vi bli fler som gör.

Text Linda Tengvall, Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.