Inte en Dag utan nya återbruksidéer

I den vita villan i Fågelsång har kreativiteten inga gränser. Här har uttjänta föremål fått nytt liv. Ett rostigt plåttak pryder vardagsrumsväggen, möbelsnickerier dekorerar dörrar och en gren håller upp en bokhylla. I Dag Gustavssons hus är alla detaljer valda med omsorg för att skapa ett varmt och välkomnande hem.

Varma toner och naturmaterial vävs samman av en mix gammalt och nytt.

Att inredningen bär på minnen är viktigt för Dag Gustavsson. Inramat på väggen hänger de undangömda tidningsurklipp han hittade under renoveringen.

På den natursköna platsen med det sagolika namnet Fågelsång utanför Våxtorp växte Dag Gustavsson upp. För en tid lämnade han landsbygden för att arbeta i Stockholm. Efter 15 år som kommunikatör bland annat inom politiken började han längta tillbaka till lugnet i Fågelsång. Han tog steget och lämnade storstan och under ett år letade han efter ett lämpligt husprojekt. Valet föll på grannfastigheten till hans föräldrahem. I samband med att han påbörjade sitt renoveringsprojekt kände han sig också redo att ta steget att starta eget företag inom inrednings- och trädgårdsbranschen. Detta blev början på en helt ny livsstil, närmare naturen, och med större möjlighet att själv forma sina arbetsdagar. Han kavlade med glädje upp ärmarna för att totalrenovera det nyinköpta huset – på sitt alldeles egna sätt.

Huset som inte renoverats på många år var för Dag som ett oskrivet blad. Han gillade utmaningen att forma det till precis det han ville. Men istället för att börja riva ut den gamla inredningen valde Dag en annan väg:

-Jag började med att flytta hit och bo in mig, ett råd jag vill ge alla. Den skiss jag gjorde när jag först såg huset ändrades ordentligt efter att jag bott i det ett tag och bättre lösningar växte fram.

När renoveringen drog igång var det viktigt för Dag att väva in saker som för honom var förknippade med fina minnen. I hallen lades ett tegelstensgolv från hans föräldrars uthus, och grova bjälkar från stallet sattes som för effektfull dekoration i vardagsrummet. Samtidigt försökte Dag på bästa sätt balansera husets historia med hans egna avtryck.

När en vägg flyttades i hallen fylldes tomrummet på golvet med vackert slitna tegelstenar. Det befintliga parkettgolvet förhöjdes genom att måla en mörkare ram samt en kompass-stjärna. Dekoren från en äldre soffa blev utsmyckning i dörröppningen och de gamla väggarna är vackra precis som de är.

Det är däremot inte Dags syfte att återskapa historia. Han är inte ute efter att återställa huset med hjälp av tapeter eller färg med referenser från husets byggnadsår. Han ser det istället som en chans att verkligen ta ut svängarna och göra något roligt. Dag ger ett exempel:

-Vid stormen Gudrun blåste ett plåttak av en lada. När jag såg det vackert rostiga mönstret började jag genast fundera över vad det kunde användas till. Det blev effektfullt på väggen i mitt vardagsrum. För att belysa det snyggt satte jag en ljus-kornisch vid taket. Brädan till kornischen hämtade jag från den grånade plankväggen på uthuset och snickarglädjemönstret hittade jag inspiration till i en tidning.

Som komplement till det nedblåsta plåttaket byggde Dag in tv bakom återvunnen korrugerad plåt. Den råa plåten blandas upp med trä i form av soffborden gjorda av Alm från Dags barndomsträdgård.

Listan på saker som återanvänts genom att få helt andra funktioner växer sig längre ju fler rum vi passerar. Ornamentet från en gammal soffa blir till en vacker utsmyckning ovanför en dörr, gamla spegeldörrar blir till en fin bröstpanel på väggen i matsalen och i sovrummet har Dag skapat ett nattduksbord genom att kapa benen på en gammal byrå och ställa den på högkant.

-Istället för att kasta gamla möbler för att de inte passar in i livet idag, kan man ta detaljer och väva in i den moderna inredningen, föreslår Dag.

Bröstpanelen i matsalen är skapad av äldre spegeldörrar.

En gren håller upp bokhyllan vid gästsängen och nattduksbordet är en byrå på högkant som Dag byggt hyllor i.

En mix av återvunnet och nyinköpt. Sängstommen har Dag byggt av vackert grånade brädor.

Dag snyggade till toaletten med målad bröstpanel och tapetserade väggen ovanför med blad ur en vacker flora.

Inredningen består inte enbart av gamla möbler och återbrukade föremål, utan Dag köper även nyproducerade möbler. Men själv fäster han ingen vikt vid trender utan utgår helt från sin egen smak. För Dag är det viktigast att hemmet känns välkomnande och varmt. Han påpekar att speciellt vi som bor här i norden behöver ett ombonat och mysigt hem. Hans främsta förebild när det kommer till inredning kan förefalla lite otippat:

-Jag beundrar Karin och Carl Larssons sätt att använda roliga detaljer och snickarglädje, och hur de fick in färg utan att det kändes plottrigt. Jag använder gärna färg men blandar upp med trärena detaljer.

Köket är ett lyckat exempel på hur färg och trä tillsammans kan skapa en lugn miljö. De stora träluckorna på köksskåpen har Dag snickrat med inspiration från ett italienskt lantkök. Till väggen har han valt en blågrå nyans och diskbänken har fått en koppar-yta som skapar en härlig dynamik i rummet. Bänkytan är extra djup för att kryddor och andra dekorativa köksföremål inte ska behöva flyttas undan inför varje matlagning.

I hallen lämnades brädväggen omålad och elementet blästrades och tilläts rosta. Ovanför dörren ett ornament från en möbel. I köket blandas vitt och blått med koppar och trä.

-Köket är absolut en av mina favoritplatser i huset, medger Dag medan han stoppar in ännu ett vedträ i den sprakande kaminen. Han poängterar också att han under hela renoveringen haft stor hjälp från sin händiga pappa, som gett honom ovärderlig kunskap.

Huset har nu renoverats i så gott som varje vrå, men arbetet fortsätter.

-Jag är inte en sådan person som har ett behov av att ständigt förändra, har jag en gång iordningställt ett rum så jag trivs, känner jag mig nöjd. Nu går utmaningen vidare till miljön utanför. Trädgårdsdesign är ett annat stort intresse för mig, berättar Dag.

Trädgården ser han som lättare att förändra. När det inomhus krävs ingrepp som att riva väggar för att ändra rumsformen kan det i trädgården räcka med att beskära eller plantera nytt för att forma rum. Däremot kräver trädgården mer tålamod:

-Till skillnad från inredning där man färdigställer en miljö direkt, kan man få vänta i flera år för att se slutresultatet i en trädgård. Den blir ju heller aldrig riktigt färdig eftersom den av sig själv är i ständig förändring, säger Dag som ser fram emot en vår med nya trädgårdsprojekt.

Dags inspirationstips!

  • Ta chansen att testa dina idéer.
  • Var inte rädd för att visa husets historia, gör det till något kreativt.
  • När du står inför valet att slänga en gammal möbel eller ett material, titta en extra gång på möjligheterna att det kan användas till något annat än det var tänkt från början.
  • Att återvinna har både ekonomiska och miljömässiga vinster. Dessutom ger det huset mer själ.
  • Våga blanda material och färger. Naturmaterial och trä ger ett varmt intryck.
  • Samla inspiration från olika håll – hotell eller restauranger du besöker, från loppisar eller gamla arvegods eller titta i olika tidningar du annars kanske inte hade valt att titta i. Låna detaljer och skapa något eget.

 

Dag Gustavsson

Bor: sedan 2013 i den 110 kvm stora villan från 1934 i Fågelsång utanför Våxtorp.

Yrke: Startade 2016 företaget Dagdrömmar som erbjuder kommunikationstjänster samt inrednings- och trädgårdsdesign för både företag och privatpersoner.

Pågående husprojekt: Någon mer hylla i öl- och vinkällaren ska upp, sedan är den helt färdig.

Trivs bäst: när jag står mitt uppe i ett projekt. Viljan av att se det färdiga resultatet driver mig framåt.

Hemsida: www.dagdrommar.se   Instagram: @dagdrommar

Text & Foto Linda Tengvall

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.