Är du en trogen besökare på secondhandbutikernas klädavdelning eller är det ännu en främmande värld för dig? En person som ser secondhandvärldens fulla potential är Jenni Sandell som bor och arbetar på Österlen i Skåne. Secondhandbutikernas mångfald är för henne en kreativ verkstad med obegränsade möjligheter till kombinationer och uttryck.
– Det enda som krävs är ett öppet sinne. Vågar man kliva utanför ramen kan man få riktigt kul, säger Jenni.
Jennis intresse för att skapa väcktes redan i 8-årsåldern men tog fart i tonåren då hon växte och blev för lång för att hitta passande plagg i butik. Passionen för kläder och att leka med stilar har alltid funnits där.
– Kanske som en revolt för att jag fick ärva min storebrors kläder som liten, skrattar Jenni.
Trots sitt intresse valde inte Jenni sömmerska som yrke utan testade sig fram inom olika branscher, som tex turism, kriminalvård, och transport och logistik. Hon fastnade i det berömda ekorrhjulet, jobbade alldeles för mycket och framförallt gränslöst. Jenni förstod efter hand att denna livsstil inte skulle hjälpa henne att bli lycklig utan hon tog en paus och gjorde en djup inre resa. Hon lärde sig förstå sina beteendemönster och fick bland annat insikt i hur ohållbara hennes konsumtionsvanor var:
– Jag överkonsumerade för att jag inte mådde bra och insåg att så här gör säkert många. Vi behöver stanna upp och reflektera över våra beteenden.
Ett år senare var Jenni som en ny människa, fylld med fantastiska insikter som hon ville dela med sig av till världen. Med det började hennes hållbarhetsengagemang, som hon nu dagligen ger uttryck för på olika sätt.
Förstå din garderob
Jenni som älskar att samla kunskap inom alla områden som väcker hennes nyfikenhet, utbildade sig under sin time out både till samtals- och relationscoach och till färg- och stilkonsult. Hon anlitades för att hjälpa människor att förstå sin garderob och känna sig mer säkra i sitt uttryck.
– Jag ville inspirera till hållbar konsumtion och skapa en medvetenhet. Jag såg att en viktig aspekt var att förstå varför en person shoppar som den gör. Man måste titta på hela människan, från insidan och ut, för att förstå varför det kan vara svårt med stil, och varför vissa plagg bara blir hängandes i garderoben oanvända. När man förstår sin stil är det också lättare att veta hur man ska handla second hand, säger Jenni och tillägger:
– Vi klär oss varje dag och jag vill att människor ska känna sig glada när de öppnar sin garderob. Med små medel kan man göra stora förändringar som kan bidra till att man blir gladare och får större självkännedom. De personer jag hjälpte blev mycket tryggare i sig själva.
Använd din kreativitet
Jenni har alltid haft en kreativ ådra som behövt utlopp. Hennes intresse för att måla kombinerades efter hand med kärleken till tyg och kläder. Idag jobbar hon med besöksnäringsfrågor, som destinationssäljare för sydöstra Skåne, och studerar också beteendevetenskap på Kristianstad Högskola, men på sin lediga tid skapar hon nya kreationer av gamla plagg.
– När jag syr kläder jobbar jag som en konstnär och skapar allt eftersom. Jag ogillar att sy efter mönster eftersom jag upplever dem begränsande. Det är samma som att vissa gillar att laga mat efter recept medan andra vill gå på känsla.
Jenni klär sig i en skön mix av kreativt upcyclade plagg och garderobens basplagg. Med upcycling menas att man ger nytt liv åt en befintlig produkt genom en kreativ process. Jenni ser möjligheter att skapa nya plagg av vanliga kläder, stuvbitar, gardiner och dukar, inte minst genom att använda textilfärg och exempelvis en roller. Jenni föreslår:
– Genom att förädla kan du ge nytt liv åt plagg som blivit hängandes. Att vara kreativ och hitta sin form av kreativitet är viktig i livet. Vid tidpunkter i livet då jag skapade mindre mådde jag dåligt. När jag hittade tillbaka till skapandet mådde jag så mycket bättre.
Hur många handlar second hand?
I Sverige är vi relativt duktiga på att skänka de kläder vi inte längre använder till välgörande ändamål, men enligt Naturvårdsverkets undersökning är det bara 3% av svenskarna som handlar de flesta kläder second hand. 5% köper hälften begagnat, medan 62% inte handlar några begagnade kläder. För den ovana second hand besökaren kan det kännas överväldigande med den brokiga samansättningen på klädstängerna. Jenni delar därför med sig av lite tips för ett lyckat besök.
För ett lyckat besök i secondhandbutiken
- Titta i din egen garderob och se vilka plagg som är dina favoriter. Vilken färg har de, och vilken form, exempelvis halsringning, trivs du bäst i. Rund ringning eller V-formad? När du förstår din egen stil är det lättare att veta vad du ska leta efter.
- Gå in med ett öppet sinne och tålamod.
- Stirra dig inte blind på storlekar utan prova det du gillar.
- På second hand kan du hitta plagg med fantastiska kvaliteter till ett väldigt lågt pris, exempelvis skräddade kavajer. Passar plaggen dig inte perfekt, i stil eller form, går det många gånger att förändra genom att sy om eller upcycla. Vill du inte ge dig på det själv kan du gå till en skräddare. De kan skapa magi.
- De plagg du skapar blir unika. Du behöver inte göra dem extrema, utan genom att förädla dem anpassar du dem helt enkelt till dig.
- Se plaggens potential. Med små förändringar kan du komma långt. Byxor kan bli shorts eller få en knytning nedtill på byxbenet. Plagg kan piffas upp med en färgdetalj med hjälp av textilfärg och en roller, eller ett skrivet budskap genom att trycka bokstäver med mall. En tröja kan bli en väst, ärmar kan bytas mellan två plagg eller nya kan skapas av en stuvbit. Ett kul tryck kan klippas ut och användas på ett annat plagg. Addera en detalj vid halsen, linningen nedtill eller var som helst på plagget.
Fantasifull design inspirerar till medveten konsumtion
Jennis fantasifulla men samtidigt stilsäkra kreationer är en inspirationskälla för många. För Jenni handlar det om att visa tjusningen med fritt skapande, men framför allt att föra fram budskapet om hållbar konsumtion.
– Om jag kan inspirera vill jag göra det, därför startade jag Instagramkontot @designjuniq där jag visar vilka möjligheter det finns och vilken glädje som ryms i skapandeprocessen.
Samtidigt vet Jenni att det inte kommer naturligt för alla att gå loss med sax och nål och därför finns det även chans att köpa upcyclade roliga och färgglada plagg av Jenni.
– Mitt primära mål är absolut inte att sälja kläder, utan att inspirera till hållbar konsumtion, men eftersom jag skapar nya kläder hela tiden kan jag omöjligt använda allt själv, så jag bestämde mig för att starta Instagramkontot @remakebyjenni_shop där jag lägger upp kläder till försäljning allt eftersom.
Framför allt vill Jenni att man ska börja med att shoppa i sin egen garderob. Finns där kanske plagg du inte använder så ofta? Hur skulle du i så fall kunna göra om dem så att du trivs bättre i dem? Har du inte det du söker, utan behöver inhandla det, gör då gärna i första hand ett besök hos någon secondhandbutik. Nu är du dessutom några tips rikare för en lyckad secondhandupplevelse!
Spännande läsning, älskar att fynda på tradera, många av mina plagg har funnits med i 20 år. Personlig utveckling genom att uttrycka sig i färg är ett nytt spännande koncept. Nyfiken på resan. Kram C
Vi håller med! Det är både bra för miljön och ett härligt sätt att visa sin personliga stil, när man skapar individuella uttryck genom återbruk av kläder. Tack för att du delar med dig av dina tankar! <3