Lys upp höstmörkret

Hösten har smugit sig närmare och dygnets ljusa timmar har blivit färre. Träd och buskar byter skepnad och underbara färger sätter ny ton på utemiljön. Men den mörka årstiden gör att vi knappt hinner njuta av förändringen efter arbetsdagens slut. Tyvärr blir trädgården nästan bortglömd fram till det är dags att sätta julens ljusslingor på plats och hänga kransar av mossa på dörren. Visst vill vi fortsätta att njuta av trädgården ett tag till så varför vänta ända till december med att lysa upp den? 

Camilla Runevad älskar att binda kransar och här har hon gjort en med vackra höstdetaljer. Pumporna odlar hon själv.

Camilla Runevad driver Runevads Trädgård med en vacker besöksträdgård och tillhörande butik i Morup utanför Falkenberg. Hon är en av de som vägrar släppa taget om trädgården trots mörkret. Här på landet, där hon bor med sin man David och tre barn, är utebelysning under vinterhalvåret ett måste.

-Här blir väldigt mörkt vilket kan kännas otryggt när man kommer hem på kvällen men det positiva är att vi inte har några gatlampor som konkurrerar med vår ljussättning. Vi kan ha full kontroll över hur trädgården framhävs, säger Camilla.

Camilla tänder upp i trädgården.

Trädgårdsbelysning skapar möjlighet att stanna kvar lite längre i utemiljön, så att lägga extra omtanke på trädgårdens sittplatser är en god idé.

-Det inbjuder till att ta en skinnfäll under armen och en kopp te i handen och slå sig ner en stund på en bänk eller stol i ett av trädgårdens upplysta rum och njut av naturen som byter skepnad, förklarar Camilla.

Upplyst skiftar blåregnets bladverk i gult. Grusgången leder fram till växthuset längre ner i trädgården.
När mörkret faller kastar ljuset effektfulla skuggor omkring sig. En rolig detalj är den gamla cykeln vid väggen.

Har trädgårdsrummet dessutom väggar och tak som skyddar mot vind och nederbörd är det förstås extra härligt.

-Vårt växthus har en central plats och vi uppskattar att kunna använda det även på hösten för att njuta av trädgården inifrån. Upplyst blir det extra trivsamt och stämningsfullt i mörkret. Har det dessutom indragen el kan det både värmas upp en smula och erbjuda en bakad våffla direkt på plats, tipsar Camilla.

Ett växthus är en härlig plats att vistas i under kyliga kvällar och ett givet blickfång när det ljussätts.

Camillas tips för ljussättning av trädgården:

  • Satsa i första hand på att lysa upp entrén. Att komma hem på kvällen till en ljus entré skapar trygghet och ger en välkomnande känsla.
  • På hösten och vintern när det börjar bli mörkt rör vi oss inte på samma sätt i trädgården. Det är framför allt viktigt med en enkel väg in, och igenom den. Skapa som en snitslad bana av olika ljuskällor.
  • Trädgården förändras när löven skiftar färg och grenarna blir nakna. Gå ut med en ficklampa och upptäck trädgården på nytt. Lys på fröställningar, bladverk och stammar. Förmodligen lägger du märke till detaljer och växter som du vanligtvis inte ser. I ljusets skugga kan flikiga blad och snirkliga grenar bli extra vackra. Med hjälp av ficklampan hittar du de mest spännande motiven. Ta även hjälp av någon som tittar inifrån fönstret för det är till stor del där ifrån ni kommer att se den upplysta trädgården.
  • Lyft fram de vackra höstfärgerna. Genom att lysa upp de röda och gula bladen skapas en varm och ombonad känsla i trädgården. En stam som i dagsljus verkar brun kan med lampans hjälp börja skimra. Vissa växter som t.ex. blodkornell och kopparlönn blir till och med vackrare på hösten och speciellt med lite ljus på.
  • Tänka på att det finns olika toner på vitt ljus. Kallt ljus har blå ton och varmt ljus ger ett gult sken. Vackrast är att hålla sig till samma ton.
  • Kala träd och buskar kan bli extra effektfulla med belysning med färgat glas framför. Men håll dig till en kulör så det inte blir för rörigt, det kan lätt se ut som ett tivoli.
Leta fram lyktor du inte längre använder inomhus och placera dem i trädgården. Det kan bli både vackra och oväntade blickfång.

Tänk miljösmart

Välj lågenergilampor med LED för att lysa upp trädgården. Det spar upp till 85% av energin, jämfört med vanliga glödlampor. De finns både i kallare vitt ljus och varmare toner. Begränsa användandet av utomhusbelysning till just de timmar de faktiskt behövs. Använd en timer som tänder lamporna då mörkret faller och släcker dem under natten när du ändå sover, eller närvarostyrd belysning som bara lyser när någon rör sig på platsen. Ständig nattbelysning utomhus drar till sig insekter, bland annat nattflyn, som fångas av ljuset och ofta fladdrar där tills de dör av utmattning. Ett bra val är ju också självklart att du har ett elavtal med Bra Miljöval-märkt el enbart från förnybara energikällor.

Fråga i butiken efter miljömärkta och certifierade lampalternativ så att de är godkända och säkra.

 

Att välja rätt ljuskälla

Skapa en intressant ljussatt trädgård genom att använda olika sorters belysning.

Stora ljusarmaturer

Stora träd kan behöva en stor armatur som placeras nedanför trädet och riktas uppåt. På så vis bildas också vackra effekter av stammens struktur. Göm gärna ljusarmaturen så att den inte syns eller bländar från motsatt håll. Här finns varianter i alla prisklasser, från dyrare 230V-armaturer som kräver installation av en elektriker, ner till byggvaruhusens billigare 12V-armaturer från bara några hundralappar.

Två ljussatta träd skapar en välkomnande entré till huset. Att lysa upp större träd kan kräva större armatur. Det är bra att placera ljuset så att det inte bländar från motsatt håll. Här skärmar en stenmur effektivt av ljuset.
Flyttbara armaturer

En trädgård är i ständig förändring. Därför kan det vara bra att ha många flyttbara enkla armaturer med spjut i marken. På så sätt går det lätt att flytta runt och förnya allt eftersom bladverken blir glesare och växterna vissnar ner.

Ett upplyst klotkörsbärsträd hämtar upp den gula tonen i Rudbeckian i bakgrunden.
Ljusslingor

Vanliga ljusslingor kan gömmas bland marktäckare i rabatter och längs gångar. De kan också användas för att lysa upp en båge av klätterväxter eller en spaljé. Det finns många energisnåla LED slingor att välja bland. En annan typ av ljusslinga, så kallad raggarslang kan t.ex. läggas utmed en grusgång eller under kanten på en trätrall.

Vanliga ljusslingor gömda bland marktäckarna skapar spännande blickfång. Här lyser hasselörten upp vid grusgången.
Ljuslyktor

Tillverka dina egna ljuslyktor. Det allra enklaste kan vara en vanlig glasburk med värmeljus och en ståltråd till upphängning, eller en konservburk med marschall. Pumpor behöver inte bara användas till Halloween, utan kan dekoreras med mer lättsamma motiv. Leta i dina gamla förråd och häng ut lyktor eller ställ ut ljusstakar du inte kommer att använda inne längre. Det är bara fantasin som sätter gränser här.

Välj ljus av 100% stearin. Dessa är gjorda av animaliska och vegetabiliska fetter. Övriga ljus som lite slarvigt också kallas stearinljus innehåller paraffin, vilket görs av fossil olja. Det är dåligt för miljön men även för din hälsa eftersom de frisläpper toluen och bensen vid förbränning.

Att plocka ihop olika typer av ljusstakar och lyktor blir bara extra charmigt i trädgårdsmiljön. Dekorera med vad trädgården har att erbjuda.
Ljusstakar som inte längre används inomhus har fått flytta ut i Camillas trädgård. Här lyser de upp kronärtskockorna.

 

Undvik

Det är lätt att bli medryckt! För mycket ljus i en trädgård tillsammans med en väl upplyst fasad är inte en lyckad kombination. Behåll mystiken i trägården och välj dina ljuspunkter väl. Akta dig även för ljuskällor som för tankarna till julen, som t.ex. ljusnät och ljusslingor i barrväxter. De får vänta till advent.

Säkerhet

För att undvika olyckor kontrollera alltid att belysningen du tänkt använda utomhus verkligen är avsedd för just det. Försäkra dig om att utrustningen är IP-märkt med IP 44 eller högre. Saknar produkten IP-betäckning ska den inte användas utomhus. Är du osäker på vad du får göra själv när det gäller elinstallationer är det bra att fråga om råd i butiken där du köper produkten eller kontakta en elinstallatör.

Det är också viktigt att kontrollera att utomhusbelysningen är ansluten till en jordfelsbrytare, som snabbt bryter strömmen om det uppstår ett fel. Har du ingen jordfelsbrytare i centralen finns det portabel jordfelsbrytare för utomhusbruk.


Följ Camilla Runevad på @runevadstradgard

 

Text & Foto Linda Tengvall

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.