Med nattåg till Abisko Nationalpark

När jag bokar familjen tågresa till Sveriges näst nordligaste nationalpark, 250 km norr om polcirkeln, känns det förväntansfullt. Jag är nyfiken på hur våra två pojkar på sex och elva år kommer att gilla den 24 timmar långa resan och om de kommer att uppskatta den storslagna naturen i Abisko.

Utsikt från bergsstationen på Njullás topp.

Resa med nattåg

Vi packar våra stora ryggsäckar för att slippa ha resväskor att rulla i snön och packar ner en matsäck i kylväska som ska räcka hela resan. Vi kliver på tåget i Falkenberg för att knappt en timma senare byta till nattåg i Göteborg. Humöret är på topp när vi drar upp dörrarna till vår lilla hytt och myser in oss. För mysigt är precis vad det är. Vi ser perrongen försvinna bort och solen som börjat dala sprider ett varmt orangerött sken i sovkupén. Vi packar fram crepes och efter maten åker Uno-kortleken fram. Senare bäddas sängarna och vi somnar till tågets rytmiska rörelse.

(Denna resa hann vi göra medan SJ fortfarande stod för nattågen till norr vilket innebar nattåg mellan Göteborg – Boden, därefter byte under förmiddagen till tåg mot Abisko. Idag står Vy för nattågen till norr och därför sker bytet till nattåg i stället i Stockholm. Därifrån går resan med nattåg hela vägen till Abisko utan byte.)

När vi vaknar på morgonen är det vitt utanför rutan. Till frukostmackorna ser vi renar ströva mellan de snötyngda granarna. En krånglande motor på tåget framför gör att vi till barnens stora glädje får tillfälle att känna lite på snön i Murjek. De letar snabbt upp en ca 4 meter hög snöhög att bestiga.

Avstigning mitt i Abisko Nationalpark

Vid det andra stoppet i Abisko kliver vi av. På andra sidan spåret står STF Abisko Turiststations bastanta byggnad som tagit emot gäster sedan 1902, det är här vi ska bo. På stationen tillhandahålls vagnar för att dra packningen upp till boendet. Vi går under järnvägen och vidare till turiststationen.

Tågstationen i Abisko Nationalpark.

Här erbjuds både hotellrum och stugor och alternativet vi valt, vandrarhem. Det ligger i ett relativt nybyggt hus och vårt rum för fyra personer har två våningssängar. Rummen är fräscha och hemtrevliga, och toaletter, duschrum och kök är välskötta. Vår matsäck räcker även till ett enkelt kvällsmål och vi avslutar dagen med lite sällskapsspel.

STF Abisko Turiststations vandrarhem är nyrenoverat med fina rum och trevligt kök och matplats. I huvudbyggnaden finns restaurang och sällskapsspel.

Vi befinner oss nu mitt i Abisko Nationalpark. Man behöver inte gå många meter utanför dörren för att uppleva en storslagen natur. Här finns arrangerade aktiviteter som skidturer, isklättring och snöskovandring att ansluta till, men alla lämpar sig inte för barn. Vi planerar att stanna här i två nätter och satsar på enkelhet och tid för lek istället för att klämma in för mycket aktiviteter. Efter att ha ätit frukost i hotellets matsal, till en vidunderlig utsikt, ger vi oss ut på promenad i snölandskapet. Vi väljer den gula leden som tar oss på äventyr till Kajonen, vilket är en bergsklyfta där jokken från Abiskojaure flyter fram och mynnar ut i Torneträsk.

I Abisko Nationalpark kan man påbörja sin vandring på Kungsleden som sträcker sig hela 42 mil till Hemavan i söder.

Med ett djup på 168 m är Torneträsk Sveriges näst djupast sjö och den ligger nu vackert inpackad i ett tjockt lager is. Stigen runt Kajonen är väl upptrampad och kantad med ett räcke längs klippans branta stup. Bergets djup inger respekt, men på andra sidan om stigen är det fritt fram att rumla runt som man vill. För snötörstande barn från Halland är det omöjligt att låta bli att kasta sig i den mjuka snön. Längs vägen stannar vi en stund och imponeras av en grupp äventyrliga besökare som provar på isklättring på en av kajunens isiga bergsvägg.

Lek i snön eller klättring på frusna vattenfall, i Abisko finns något för alla.

När vi kommit runt kajunen och fram till vägskälet där man kan välja att gå tillbaka mot hotellet, viker vi istället av mot fågelberget. Vi går på snöstigen mellan lågväxta björkstammar och kommer snart fram till utkiksplatsen där Lapporten tornar upp i landskapet. De två fjälltopparna Tjuonatjåkka och Nissuntjårro formar med sina branta fjällväggar en 2 km lång dal. Denna öppning kallas Lapporten och är ett av de mest avbildade fjällmotiven. Det känns storslaget att beskåda det pampiga landskapet från det lilla fågelberget.

Utsikt över ett fruset Torneträsk.
Tjuonatjåkka och Nissuntjårros fjälltoppar bildar tillsammans den imponerande Lapporten.

Samehistoria, flora och fauna

Väl tillbaka på vandrarhemmet hänger vi in våra kläder, läs barnens kläder, i torkrummet och lagar till en enkel lunch. Efter en stunds vila längtar vi åter ut och tar denna gång en promenad till Samevistet. Lappland är uppdelat i 51 samebyar. En sameby är inte, som många kanske föreställer sig, en by, utan ett geografiskt område som nyttjas för bland annat renbete, jakt och fiske. En sameby drivs som en ekonomisk förening, och här i Abisko bedriver Gabna sameby renskötsel. De olika samebyarna går som bälten över landet, för att varje by ska ha tillgång både till inlandsvegetation och kustlandskap. I skogen, ca 10 minuters promenad från hotellet, har en rekonstruktion av ett samiskt höst- och vårviste uppförts. I lägret finns kåtor och torkställningar och förvaringshus som användes för att lagra köttet efter höstslakten. Upphöjt på höga polar var den skyddad från både väta och skadedjur.  

I Samevistet berättar kåtor och förvaringshus historian om livet i en Sameby förr.

Abisko turiststation arrangerar guidade turer till samevistet, men man kan när som helst på egen hand besöka området. Vi promenerar den vackra vägen tillbaka och tittar in på Natrium Abisko. Här finns intressanta utställningar och ett bibliotek att försjunka i, och försäljning av böcker och kartor. Mycket är barnanpassat och presenterat så att det ska väcka de ungas intresse och fantasi, bland annat i en barnhörna med lek och pyssel. Den mycket trevliga personalen delar gärna med sig av sin kunskap och vi lär oss alla mycket om fjällets flora och fauna.

Kunskapsbringande utställningar på Natrium Abisko.

Solrikt, regnskugga och fantastiskt norrsken

Abisko är en av de solrikaste platserna i landet. Det ligger även i regnskugga och har minst nederbörd i Sverige. Abisko får 300 mm/år, medan Riksgränsen, bara fyra mil västerut, är känt som den mest nederbördsrika platsen i landet och får 1600mm/år. Anledningen till att Abisko får så lite regn är de omgivande fjällen. Regnväder som driver in från Atlanten hinner kylas ner och regnar ifrån sig innan de når Abisko.

Det vackra, ofta molnfria, vädret är en av orsakerna till att det är så stor sannolikhet att få uppleva norrsken här. Abisko är klassat som en av världens bästa platser för norrsken. Det krävs också att luften är fri från ljusföroreningar och att platsen är högt belägen, och även de kriterierna uppfyller Abisko.

För att göra norrskensupplevelsen ytterligare speciell arrangerar STF turiststation en norrskensutflykt med linbana upp till berget Njullá, där man under en fyra rätters middag på bergstationen inväntar och förhoppningsvis upplever norrsken. Tyvärr går åldersgränsen vid 12 år, så vi får stå över. Men som receptionisten vid incheckningen sa:

-Det är samma norrsken och samma himmel, så det går lika bra att uppleva det här nere.

Ett tips är att packa ner var sin pannlampa när man reser till Abisko för att på kvällen kunna promenera de ca 20 minuterna bort till fågelberget och få en fantastisk norrskensvy.

Linbana till bergsstationen

Att åka upp med barn till bergsstationen på Njullás topp går däremot fint under dagtid. Vi hade hoppats kunna ta med skidor, som kan hyras på turiststationen, och gå på tur uppe på toppen, men killen i uthyrningen kollar sin väderapp och rapporterar med beklagande blick:

-Tyvärr säger prognosen fortfarande ostadigt väder och det är risk för dimma. Blåsigare väder kan överraska.

Vi lägger skidplanen på hyllan och väljer istället att bara åka upp till bergsstationens fik. Linbaneresan upp bjuder på en fantastisk utsikt och inne på det mysiga caféet sprakar kaminen hemtrevligt.

Med linbana tar man sig upp till bergsstationen på Njullás topp.
I cafét på Nullás topp kan man värma sig och njuta av utsikten genom de stora fönstren.

Atmosfären är behagligt lugn och avslappnad. Caféet och liften sköts av Daniel. Han var tidigare anställd på ett stressigt jobb där arbetsbördan till slut blev övermäktig. När hans vän en dag föreslog att han skulle hoppa av ekorrhjulet och ta ett säsongsjobb i Abisko kändes det helt rätt.

-Nu innehåller mina dagar frisk fjälluft, trevliga samtal med människor från världens alla hörn och en chans att komma i balans igen, berättar Daniel.

Jag förstår vad han menar. Abisko är en fantastiskt trivsam plats, dit man med fördel kan resa med hela familjen och där närheten till naturen gör underverk för både kropp och själ.

Närmast i bild syns STF Abisko turiststations stora tegelbyggnader och lite längre bort samhället Abisko. Däremellan ringlar sig tågrälsen som leder vidare till Riksgränsen.

RESEFAKTA

STF ABISKO TURISTSTATION

STF Abisko Turiststation var den första turistanläggningen i Sverige att certifieras med EU EcoLabel, och de värnar aktivt om miljön på många olika sätt. Anläggningen har en KRAV-certifierad restaurang steg 2 och deras guidade turer är ekoturismcertifierade genom Naturens bästa och värnar om att skydda fjällmiljön och nationalparken.

Det finns även boenden utanför Abisko nationalpark, i Abisko by ca 2,5 km från Abisko turiststation.

NÄR SKA MAN RESA TILL ABISKO?

Det är möjligt att resa till Abisko hela året men STF Abisko turiststations öppettider är begränsade under lågsäsong. De erbjuder dock självhushåll i stuga och boende i vandrarhemmet Keron under hela året. Se STF Abiskos hemsida för aktuella öppettider

Mellan mitten av november till slutet av januari är det mörkt ute större delen av dygnet. Även om solen aldrig går upp upplevs det lite ljusare någon timme per dag. Då kan man uppleva ljusets blå nyanser, och detta har kommit att kallas den blå timmen.  

Mellan mitten av maj till mitten av juli går solen däremot aldrig ner. Midnattssolen kan ses från Njullá.

AKTIVITETER

För dig som gillar offpiståkning bjuder Nuolja Offpist på 500 fallhöjdsmeter med en fantastisk utsikt över Torneträsk och Lapporten. Det finns även gott om leder för dig som föredrar längdskidor, likaså mängder av aktiviteter så som toppturer, isklättring, norrskensvandring, snöskovandring mm. Information och inspiration finns på svenska turistföreningens hemsida.

I den vedeldade bastun intill Torneträsk kan man under eftermiddagen blicka ut över sjön och ta sig ett svalt bad i en isvak.

HUR RESER MAN HIT?

Ett perfekt sätt att resa till Abisko är med tåg. Kommer man söderifrån är nattåg det ultimata alternativet. Vy kör nattågen till norr och utgår från Stockholm. Resan Stockholm – Abisko tar ca 17 timmar, som kan tillbringas i lugn och ro i en sovkupé.

Abisko är en populär plats för både längdskidåkning och offpiståkning.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.