Sakta sjunker temperaturen ute och trädens löv börjar gå från grönt till de mest magiska färger. Kvällarna mörknar allt tidigare och vi välkomnar med glädje de mysiga middagarnas årstid!
Ta in en bit av hösten och överraska dina vänner eller familj med en vackert ordnad middag i skenet av tända ljus. Att duka upp ett fint middagsbord behöver inte vara ett stort projekt. Titta bara ut genom fönstret, naturen har mycket att erbjuda.
Här kommer tre tips på olika höstdukningar som kan få din middag att se mer levande ut och väcka till intressanta samtal.
Ett varmt färgsprakande middagsbord
Att harmoniera olika nyanser av gult, rött och grönt kan vara effektfullt för att förstärka rätten, i det här fallet en varm tomatsoppa. Skapa en romantisk dukning där varje komponent, allt från porslin och sked till blad och bär, erbjuder vackra former och skira detaljer. De dekorativa guldutsmyckningar på det äldre porslinet vävs ihop med de guldiga ekbladens runda former.
Den enkelt lantliga middagen
Skapa en jordnära dukning med inslag av naturen. Linne, mörkt trä, torkade fröställningar och lite vintergröna växter bidrar till den känslan.
Skapa roliga detaljer genom att ta en närmare titt på vad naturen skapat och se hur du kan använda dig av dem. Byt ut det traditionella saltkaret mot ett kastanjeskal fyllt med flingsalt, och använd Rododendrons kraftfulla löv till namnskylt. Låt din kreativitet flöda.
Kryddig romantik i orientalisk nyans
Krydda till hösten med mustigt violetta och cerise detaljer. Låt färska fikon, torkade chilifrukter, sprakande lönnlöv och pudrad kärleksört omringar ditt uppläggningsfat. Den där kopparskålen som bara står på kökshyllan och ser söt ut kan komma till god användning. Skopa upp den lagom kalla glassen, toppa med färska björnbär och byt ut snapsen mot hemmagjord chokladsås som gästen själv kan dosera. Allt kan arrangeras på sten- eller klinkerplattor som kanske blivit över från en renovering. Bara fantasin sätter gränser.
Av Johanna Gustafson & Linda Tengvall