Den 2 oktober, för 150 år sedan föddes en pojke som skulle komma att göra ett enormt avtryck på sin omvärld och hyllas under lång tid framöver. Han hette Gandhi och tillhörde medelklassens Indien. Som 18-åring reste han till Storbritannien för att studera juridik men tillbaka i Indien visade sig yrket inte riktigt passa honom. Han flyttade istället till Sydafrika. Där fick han känna på segregationens tuffa verklighet och inom honom väcktes ett kall att bekämpa förtryck och jobba för allas lika rättigheter.
Idag är Gandhi en stark symbol för anti-våldsprincipen. I strävan att göra det brittiskt styrda Indien självständigt uppmanade han folket att göra motstånd, men inte genom våld och bråk, utan genom att ifrågasätta reglerna och hitta egna lösningar. Han visade exempelvis att man kan göra sig oberoende av brittisk klädindustri genom att väva och sy sina egna kläder, vilket många med honom började göra.
Förutom indisk självständighet var han också engagerad i fattigdomsbekämpning, kvinnors frigörelse, broderskap mellan skilda religiösa och etniska grupper och ville se ett slut på kastbaserad dominans. Han blev känd som ”Mahatma” som betyder ”stor ande”. Mahatma Gandhi hann få uppleva Indisk självständighet innan han mördades en januaridag 1948.
Gandhis kamp var inte bara viktigt då utan har banat väg för många aktivister efter honom. 2017 fick en annan indisk man, Kailash Satyarthi, tillsammans med pakistanska Malala Yousafzai, Nobels fredspris för sitt outtröttliga arbete med att bekämpa barnarbete, slaveri och trafficking.
I dag pågår också en annan kamp i Indien, den mot miljöförstöringen. Allra hårdast drabbas de fattigaste, de som lever nära de förorenade floderna och som är beroende av vattnet. Sedan 2014 bedrivs ett arbete med att motverka sanitetsproblemen i de fattiga områdena genom införandet av fungerande toalettsystem, och som ett av världens mest förorenade land ska nu Indien befrias från plast. Idag, på Mahatma Gandhis 150 årsdag, utlyser Indiens premiärminister Narendra Modi ett förbud mot engångsplats i form av påsar, muggar, engångstallrikar, sugrör och små flaskor, med målet att Indien år 2022 skall vara helt fri från denna typ av plast. Att det träder i kraft just idag är ett starkt budskap om att detta är på allvar, en stor sak att kämpa för!
Gandhi sägs ha uttalat orden:
Be the change that you want to see in the world.
Om de orden blivit omformulerade längs vägen är svårt att veta, men kontentan är ändå direkt aktuell idag. I högsta grad när det gäller klimatkrisen och behovet av att förändra vår livsstil.
Så på denna 150-års dag skänker jag Gandhi en extra tanke, läser en biografi om hans liv och hans strävan och försöker att ta till mig så mycket jag kan om hans ödmjuka och osjälviska person. Tänk om vi alla kunde vara lite mer ”Gandhi” och lägga våra egon åt sidan, engagera oss i förändring och stå upp för det som är rätt, med målet att lösa problemen tillsammans.