En av sommarens höjdpunkter är när den skira fläderblomman sprider sin underbara doft längs landsvägar och åkrar. Att under en ljum kvällspromenad stanna till vid en buske och plocka några blomklasar kräver väldigt lite tid och engagemang. Att sedan göra saft av dem utifrån Sandra och Jeanette Svenssons goda rawfoodrecept är superenkelt och väldigt mycket bättre för kroppen än de traditionella fläderblomssaftrecepten med kilovis av socker.
Sandra och Jeanettes recept på fläderblomssaft kräver inget kokande, ingen citronsyra och framför allt inget vitt socker. Helt enkelt en saft som kan avnjutas precis när man känner för det!
För 1,3 liter saft behövs:
1,3 liter vatten
15 klasar fläderblommor
2 ekologiska citroner
6 matskedar ekologisk honung
- Börja med att plocka fläderblommor! Kanske har du en buske i trädgården, annars växer de vilda i naturen. Undvik att plocka dina fläderblommor från en buske som växer intill en trafikerad väg eller en besprutad åker.
- Skölj blomklasarna noga så att inga små insekter finns kvar. Lägg dem sedan i en stor glasburk (som rymmer minst 1,3 liter)
- Skölj citronen och skär den i skivor. Lägg de i glasburken tillsammans med honungen.
- Häll över vattnet och sätt på locket. Låt stå i 48 timmar. Skaka burken 2 gånger per dag.
- Sila saften noga. Tillsätt extra vatten om den känns för koncentrerad. Saften går att frysa in i portioner, lätta att ta fram när saftsuget sätter in. Passar även perfekt att frysa in i isglassformar.
Inte bara gott utan hjälper din kropp
Fläder är inte bara supergott utan en effektiv källa till starkt immunförsvar. De innehåller glykosider som lindrar infektioner och är febernedsättande. Bären, som mognar i september, är också rika på nyttigheter som C-vitamin och betakaroten och därför bra mot influensa.
En flaska fläderblomssaft gjord enligt det här receptet är helt enkelt en väldigt fin gå-bort-present till någon du bryr dig om. Dekorera med en vacker fläderblomma!
Plocka rätt blommor!
Äkta fläder (Sambucus nigra) blommar i juni och juli med vita blommor. Klasen är vid och platt på ovansidan och doftar starkt av den karaktäristiska fläderdoften. Bären, som mognar i sept-okt, är svarta och går även dem att göra saft av, men bör kokas.
Förväxla ej med druvflädern (S. racemosa) som blommar i april till maj med gulvita blommor. Dess klasar är toppiga som en druvklase och saknar den ljuva fläderdoften. De röda bären som sitter i runda klasar mognar i augusti och är giftiga.
Förväxla inte heller med sommarfläder (S. ebulus) som har liknande blommor som äkta fläder men med röda ståndarknappar och en mindre angenäm doft. Den är endast en halvstor buske till skillnad från äkta fläder som kan växa sig väldigt hög. Sommarflädern är sällsynt i Sverige men kan förekomma på sina ställen i de södra delarna, där den blommar i juni-juli. Hela växten är giftig.
Detta låter gott!! En fråga bara, ska man koka upp vattnet först innan man häller över det på fläderblommorna?
Går även med jätteflåder. Sambuxus maxima men då bara en fjärdedels blommor då de är mycket stora
Stort tack för tipset Håkan! Trevlig sommar!
Ska den stå kallt eller i rumstemperatur i 48 timmar?
/Sofia
När tillsätter man honungen?
Hej! Honungen tillsätts i steg tre, tillsammans med citronen. Antar att du redan fixat din saft, hoppas du tyckte den blev god!