En härligt lätt och fräsch sommarlunch är denna vegetariska Raw Sushi designad av Sandra och Jeanette Svensson. Utan ris och laddad med vitaminer och antioxidanter är den en riktig hälsokick! Bli inte nervös om du aldrig testat på att rulla egen sushi, Sandra och Jeanette hjälper dig igenom alla stegen!
I denna sushi används rårivna morötter, rårivna rödbetor, gurka och alfagroddar som tillsammans med en solroskräm rullas in i noriark. Till detta serveras en ingefärsdressing. Ett gott tillval är även lite surkål på toppen.
Gör så här:
- Blötlägg solroskärnorna i 2-4 timmar. Skölj av.
- Hacka rödlöken och mixa tillsammans med solroskärnorna, citronjuice, tamari och vatten i en matberedare. Se proportioner i receptet för solroskräm nedan.
- Förbered grönsakerna. Riv rödbetor och morötter, strimla gurka.
- Bred solroskrämen på noriark.
- Lägg på grönsaker och groddar i lager.
- Rulla ihop noriarken med fyllningen. Blöt långsidans kant för bra vidhäftning.
- Använd en vass kniv och skär av yttersta kanterna på rullen. Dela sedan rullen i 8 bitar. Ställ bitarna platt på hushållspapper för att dra ur överflödig vätska.
- Lägg på fat och låt dra i 1-4 timmar innan servering.
- Mixa ingredienserna till ingefärsdressingen till en slät dressing i en blender.
- Servera gärna med ekologisk surkål, finns att köpa i livsmedelsbutikerna.
Solroskräm
4 dl solroskärnor
2 msk citronjuice (ca 1 citron)
2 msk tamari
1 liten rödlök
4 msk vatten
Ingefärsdressing
1,5 dl tamari
3-4 msk sesamfrön
1 liten tumme ingefära
Lite citronjuice
Lycka till och smaklig måltid!
Recept av Sandra & Jeanette Svensson
Foto Linda Tengvall