Tredje ljuset är tänt och julafton närmar sig med stormsteg. I år kommer den efterlängtade högtiden förmodligen se annorlunda ut i många hushåll. Den stora släktfesten kanske ersätts av en mysig utomhusfika med varma kläder och het glögg. Men även om du inte förväntas få besök är det härligt att pynta ditt hem för att komma i rätt stämning. Vi rekommenderar såklart juldekorationer som inte involverar ny konsumtion utan kan skapas av det du redan har hemma. Den ovanliga julen kanske blir ovanligt julig!
Gör fina julgranshängen av saker som finns i hemmet.
Julpyssla med böcker
I år känns det extra viktigt att omge sig med sådant som lyser upp och sprider glädje. Att skapa eget julpynt ger oss möjlighet att bli kreativa och tänka på annat en stund. Många upplever det kanske pressande att hinna julpyssla när det vardagliga livet ska manövreras. De färdiga julpyntsprylarna i affärerna kan då kännas mer lockande än att försöka ge sig på egna julprojekt. Men att göra eget julpynt behöver inte innebära mer än att öppna kylskåpet eller rota i återvinningen. Det finns nämligen oändligt med material i hemmet vi kan använda oss av. Ingen planering, inga nya inköp och minimalt med tid kan faktiskt resultera i strålande julpynt – som dessutom är snällare mot miljön.
Böcker är ett utmärkt pysselmaterial. Det kan kännas fel att klippa i en fullt fungerande bok, men kanske har du ett exemplar som tagit skada av sommarens dagar på stranden, eller en titel som förmodligen aldrig kommer att plockas upp av någon i familjen. Dessutom är det ju toppen att få lite extra plats i bokhyllan.
Riv ut några sidor boken, vik de på mitten och klipp ut en halv dekoration efter en egen skiss. Vika upp igen och häfta eller sy ihop sidorna, för hand eller med symaskin. Så har du skapat en fin, billig och klimatsmart juldekoration!
Istället för att köpa klisteretiketter gör du enkelt dina egna. Använd återigen den gamla boken eller leta fram annat pappersavfall för att vika fina granar att dekorera paketen med. Vill du vara effektiv klipper du fler papper på samma gång för att vika många granar i samma storlek. Även till paketinslagningen kan du använda återanvänt material som exempelvis matkassar och gamla tygstuvar! För även om omslagspapper idag inte kostar många kronor, gör du naturen en stor tjänst om du istället återanvänder det som finns i din närhet.
Så här viker du enkelt dina granformade etiketter, utklippta från en pappkasse eller ett bokblad. Trär du dem på ett snöre får du en girlang, men de passar också på egen hand som hänge i granen.
En vacker ängel av en toalettrulle
För att njuta mer gäller det ibland att skala ner! Hitta genvägar och undvik att krångla till det för mycket. Det fina med återbruk är att hitta det vackra i det enkla och det känns bra att göra nytta av material som ändå hade hamnat i soporna. Exempelvis toalettrullarna! Hämta en sax och lim så kan det, innan du vet ordet av, hänga en elegant ängel i granen. Det bästa med enkla pyssel är att hela familjen, oavsett ålder, kan delta. Om de minsta i familjen ska närvara klipper man enkelt upp en rulle som de kan montera ihop själva. Har du inget lim kan du knyta ihop delarna med sytråd, allt går att anpassa efter dina egna förutsättningar. Resultatet blir något du faktiskt vill hänga upp i granen, och det bästa av allt, ni får en mysig stund tillsammans!
Aluminiumformar som blänker i granen
En förbrukningsvara som har särskild åtgång under vinterhalvåret är värmeljus. Även om det finns klimatsmarta värmeljuslösningar utan en form av aluminium, vilket diskuterats i tidigare artikel, finns det ändå många utbrunna aluminiumformar i omlopp. Dessa kan med fördel användas till utsmyckning!
En girlang går både snabbt att göra och ger stor effekt i en gran. Den silvriga metallen fångar ljuset och blänker lika fint, om inte finare, än det traditionella plastglittret. Peta bara bort vekeshållaren när ljuset har brunnit ner, klipp sedan bort kanten av ljushållaren i ett helt stycke. Dela kanten på mitten och vik de två separata delarna dubbelt. Klipp den dubblade kantbiten i form av en vimpel och kläm fast på ett snöre. Även den runda bottnen blir fin att vika dubbel över snöret. Tänk på att aluminiumformen kan vara lite vass när man klippt den!
Aluminiumstjärnan är lika okomplicerad som girlangen. Klipp ut små trianglar runt formen så att det ser ut som en krona. Känns det klurigt att få stjärnans fem spetsar jämnt fördelade kan du rita fem sträck på ett papper runt aluminiumformen som riktlinjer. När du klippt spetsarna böjer du försiktigt ut metallen. Fäst ett snöre på stjärnan så har du ett läckert julhänge, trä upp flera på rad på ett snöre med hjälp av en nål så har du en finfin girlang, eller strö ut dem lite tanklöst här och där i hemmet.
Med en vanlig stiftpenna går det att göra väldigt fina mönster eller inristade namn på aluminiumstjärnan. Det kan bli en suverän egentillverkad julklapp, en perfekt present som går att skicka i ett vanligt kuvert med posten. En personlig gåva är lika roligt att ge som att ta emot, framför allt i dessa tider, då vi ska undvika att hälsa på varandra. När vi skapar våra egna julgåvor från återbrukat material i hemmet gör vi inte bara miljön en tjänst utan följer även rekommendationerna om att hålla oss borta från julhandeln på stan.
Fint med apelsinskal och filmjölk
Apelsiner är lika vackra som goda! Att torka skivade apelsiner är ett ypperligt knep för att sprida en doft av ren och skär jul, som kan pryda hemmets alla vrår. Men det kan kännas lite motigt att slänga in en smarrig frukt i ugnen, istället för munnen! Ett tips kan vara att istället använda skalet som pynt. På så sätt används något som ändå skulle kastats, och du själv får njuta av att äta den goda frukten.
Det enklaste sättet att få till snurrorna är att använda en relativt vass kniv och skära apelsinen som en spiral. Sedan är det bara att försiktigt dra bort skalet allt eftersom. Om spiralen råkar gå av några gånger är det ingen fara, kortare bitar är att föredra så spiralerna inte tynger ner sig själva. Vira upp längderna på något långt och smalt, ett stearinljus fungerar utmärkt. När apelsinskalet efter en stund torkat en aning går det bra att rada upp snurrorna liggande, och låta dem torka över natten. Då behåller de formen och kan hängas upp i granen eller användas till att dekorera julklapparna med. En bonus är att när du sedan tänder ljuset du tidigare virat upp spiralerna på, sprider sig en svag apelsindoft i hemmet.
Av citrusskal kan du även skära ut fina granar, stjärnor eller månar att trä på tråd eller hänga upp. Ta gärna en närmre titt i kylskåpet och se vad som kan omvandlas till julpynt. Ett kylskåpsfynd är filmjölk, som kan likställas med en färgburk! Diska en återvunnen glasburk, fatta en pensel och låt kreativiteten flöda så har du snart en lysande ljuslykta att ställa på julbordet.
Återbruka gammalt julpynt
En mjukare, mer naturtrogen färgskala efterfrågas allt mer i vår dagliga inredning, och nu även bland våra juldekorationer, vilket innebär att det traditionella julröda pyntet sopats allt längre in under julgransmattan. Men att handla nytt, tveksamt producerat pynt bara för att de gamla inte längre passar, är såklart inte hållbart. Att något är nytt för dig betyder inte att det behöver vara nyproducerat, det kan likväl handla om att skaka liv i de gamla sakerna! Så rota fram de gamla julgranskulorna som inte sett dagens ljus på länge och ge dem lite kärlek. Linda exempelvis in kulorna med ett fint garn som en spiral, eller vira det i olika riktningar tills hela kulan är täckt. Använd lite lim på kulan för att hålla tråden på plats.
Finns det garn över kan en simpel aktivitet som fingervirkning utmynna i en toppenfin girlang till granen. Vänd dig till Google och Youtube för enkla beskrivningar. Fingervirkning kan visa sig vara förvånansvärt meditativt och avslappnande!
Prova att göra egna julgransgirlanger av garn som ersättning till det plastiga glittret.