Då var vi här igen, nytt år med nya möjligheter. Alltid lika förväntansfullt.
Så som vi kollade tillbaka på 2019 i förra inlägget kollar vi nu framåt i detta. Vi har kommit en bit på vägen men än har vi lång väg att vandra innan mejeriet är inflyttningsbart.
Bryta ner i arbetspaket
Det kan vara värt så här i början av året att stämma av vad man har för mål med året som kommer. Vi har ju tidigare berättat att vi inte har en övergripande tidplan som vi följer (som ändå inte skulle hålla), detta gäller fortfarande, men dock har vi en plan och den är hyfsat genomarbetad med arbetspaket, ordningsföljder, beroenden och vem som utför arbetet. Kan inte stressa nog med hur viktigt det är att ta saker i rätt ordning, oavsett hur gärna du än vill ha köket klart först. Fördelen med att bryta ner det i arbetspaket och beroenden är att det blir betydligt lättare att uppskatta kostnader, tid och hjälper dig att prioritera. Ni som jobbar som projektledare känner igen detta som en WBS (Work breakdown structure) och används flitigt inom projektledningsvärlden.
Men nog om tråkiga saker och mer om vad som händer framöver!
Det stora målet för året är att få huset tätt, isolerat och att få igång värmen. Klarar vi det så hade ett stort delmål varit nått, men det är många saker som ska till innan dess. När huset väl är tätt och varmt så kan vi gå på invändigt med alla ytskikten, snickerier, köket, toaletter etc. alltså allt som är roligt.
Att-göra-lista för 2020
Här följer en härligt lång lista över vad detta året innebär.
1. Bestämma hur planlösningen ska se ut. Vi behöver ha en plan för var el, vatten och avlopp skall komma om vi ska kunna gjuta en ny platta. Äntligen får man börja att nosa lite på hur ett framtida kök skulle kunna se ut.
2. Ny platta på entréplan. Golvet skall grävas ut, isoleras och gjutas ny platta med golvvärme. Allt medan befintligt hus står kvar. Inte lätt som en plätt men görbart.
3. Färdigställa fasaden. De stenar som föll ner när taket revs skall tillbaka på plats samt laga vissa sprickor som har bildats. Även stenväggarna på husets entréplan skall få en översyn så att det slutar att regna in vid blåsigt väder (!).
4. Fönster och dörrar på entréplan och övervåning. A och O om huset skall bli tätt.
5. Byta ut ruttna balkar och rikta golvet på övervåningen, samt komplettering av golv där det behövs. Detta blev så himla mycket krångligare än vad vi trodde då nästa alla balkar har ruttnat i de ändar som ligger i väggarna. Allt går att lösa men det tar lite längre tid och kostar lite mer. Sånt som man älskar.
6. Installera alla delar i teknikrummet samt dragning av alla ledningar och rör för el, radiatorer, vatten, avlopp etc. Jättetråkigt och kostar mycket. Men nödvändigt.
7. Färdigställa yttertaket (sanering av mögel samt besiktningsanmärkningar).
8. Ångbroms + isolering av tak på övervåning.
Allt utan att bränna ut sig själv, förstöra relationen, jobba fulltid samt underhålla en hundvalp. Det som inte dödar härdar!
Följ oss på Instagram: @svenstorpsmejeri