Visst är det härligt att laga mat på säsongens råvaror, även under denna karga årstid. Just nu frodas grönkålen, i alla fall i Sveriges södra delar. Du kanske redan gjort grönkåls chips och använt de supernyttiga gröna bladen som bas i sallader. För dig kommer här ett recept där du kan använda grönkålen på ytterligare ett sätt, nämligen som en pesto.
En bra råvara i allas skafferi är solrosfrön. De går alltid lätt att grodda och gör att man snabbt kan göra en god och bra kräm utan mjölkprodukter.
Lägg fröna i en glasburk och häll på vatten så det täcker ordentligt. Fröna sväller en aning när de groddas. I kylskåp groddas solrosfrön under ca 4-6 timmar. Utanför kylskåpet kan det gå lite fortare, ca 2-3 timmar, men här kräver de ordentlig uppsikt och bör användas direkt när de är färdiggroddade. Står de för länge oxiderar de och kan bli lite beska. I kylskåpet kan man däremot ”glömma bort dem” över natten utan fara för beska. När groddningen är klar häller man av vattnet och fröna är redo att användas.
Det här behöver du till din vintriga grönkålspesto:
1 1/2 dl eko groddade solrosfrön
1 kruka eko basilika
1 till 2 nävar eko grönkål
Ca ½ – 1 dl eko olivolja
½ eko citron
Salta efter smak
1.Fyll en mixer med basilika. Pressa i en halv citron och lägg i de groddade solrosfröna.
2. Häll på olivolja. Gå på känsla och börja med att hälla i lite i taget, så det täcker lite av basilikan, och mixa allt eftersom. Är det svårt att mixa behöver peston mer olja. Det går även bra att blanda i en skvätt vatten. Testa och hitta det sätt som du tycker mest om.
3. Tillsätt därefter grönkålen. Ett tips för att ge den extra mörkgrön färg och god smak är att massera den lätt med händerna innan användning. Lägg i salt och mixa igen.
4. Smaka av och salta mer vid behov. Häll upp i en glasburk och den är redo att avnjutas! Ska den stå ett tag, kan man för att undvika att peston får en lätt brunaktig ton som kan uppstå då den kommer i kontakt med syre, pressa över ytterligare lite citron.
Grundreceptet kan varieras genom att byta ut frön mot nötter när du har tid och ork för längre groddningstid. Eller mixa i en annan god grönsak istället för grönkålen!
Lek dig fram och skapa maten med glädje. För som alltid med mat så smakar den bäst när den är kryddad med en massa kärlek.
Recept Jeanette Svensson Foto Linda Tengvall